Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od znajomej dostałam kilka pyszczaków, mix różnych gatunków. ( Uratowane od śmierci w WC). Spodobały mi się na tyle, że od tej pory zbieram informacje na ich temat, myślę nad ich chowem i zmianą obsady i tu moje pytanie: Mam dwa całe pomarańczowożółte pyszczaki, spokojne, nie za duże z kilkoma atrapami jajowymi na płetwie odbytowej, płetwy żółte lekko prześwitujące, na grzbietowej też widać kilka żółtych plamek. Sądzę że to samiczki ale nie wiem jakiego gatunku. Co to za gatunek i czy te pyszczaki mogą żyć z red fire? Bardzo mi zależy na kolorystycznym dobraniu dwóch gatunków żółtego z czerwonym, tak aby się nie atakowały. Myślę nad obsadą 1+2(3) obu rodzai.

A i akwarium mam dość małe 112l, zakupione pierwotnie z myślą hodowli wielogatunkowej drobnicy.. Podłoże żwirek do 0,5 cm średnicy. Kilka skał, roślin brak (planowane w najbliższym czasie, wysokie, nie płożące się aby nie zabierały miejsca do pływania) Temp. 24 st. C. Filtr zewnętrzny (kubełkowy), deszczownica, oświetlenie 2 jarzeniówki, pH wody-było 7-7,5 po wpuszczeniu ryb spadło do 6,5 (do skorygowania).

Opublikowano

Pierwsza sprawa jak chcesz , żeby ktoś Ci pomógł z identyfikacja ryb to wrzuć dobrze zrobione zdjęcia. Druga sprawa pH mocno do skorygowania minimum 7,6pH. Trzecia sprawa [przydał by się do malawi piasek ewentualnie jak ja na niego mówię piacho-żwir 1-2mm inaczej pozbawiasz pyszczaki naturalnego ,,odruchu" jakim jest nie wątpliwie kopanie w dnie.

Czwarta sprawa w tak małym baniaku max. jeden gatunek i to niewielki np. tradycyjnie pseudotropheus saulosi w układzie 1+4

Opublikowano

Dzięki za rady i link ale pseudotropheus saulosi jakoś mi się nie widzą, podobno pyszczak rdzawy może żyć w 112 litrowym zbiorniku? Jeśli to prawda, to zdecyduję się właśnie na ten gatunek (układ 1+4). Jak nie niech będzie ten saulosi.

Opublikowano

Może, ale co to za życie? Rdzawe są masywne i ruchliwe jak większość ryb z rodzaju mbuna i zdecydowanie będzie im za ciasno kiedy dorosną. Jeśli chcesz traktować sprawę poważnie to znajdź im większe lokum.