Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam dylemat z wyborem kubełka, czytam wypowiedzi na temat chinczyków i też zbiera dobre opinie i jest o wiele tańszy. Sprawa jest taka że jestem nastawiony na JBL CRISTALPROFI GreenLine e1501 , zastosuję go w 240 ale na razie popracuje w 102. Teraz wasze opinie bym chciał usłyszeć na temat JBL a ewentualnych zamienników.

[102] Malawi

Krabarium - 74 l

- 13.05.2012 - pierwsza wylinka

- 05.11.2012 - druga wylinka

- 19.01.2013 – trzecia wylinka

Opublikowano

Ja na model niżej nie narzekam. W 102 litrach e1501 może Ci zrobić dość niezłą pralkę. Bo on jednak ładnie dmucha. Ale chinola Ci i tak polecam. Biorąc na przykład JBL e901 oraz HW-302, to HW lepszy, bo ma dużo więcej miejsca na media filtracyjne. O prawie litr więcej wchodzi ceramiki do niego. I jeżeli kupisz HW-302 to spokojnie pociągnie u ciebie w 102l i nie zrobi takiego wielkiego zamieszania w zbiorniku, a da radę również w 240l jeżeli dasz każdej rybie 15l na pysk wody. Takie jest moje zdanie. To, że w chińczyku wszystkie rurki i koszyki są gorzej wykonane, to nie ma znaczenia, bo jak częśto otwieramy kubeł? Raz na pół roku max. Bierz HW-302.

Opublikowano

Aha, tam widziałem że JBL ma regulację mocy strumienia a HW nie. Ale jest jeszcze taki dylemat bo skoro HW są o połowę tańsze niż JBL to może warto kupić typowo pod 102 kubeł HW a zaś kupić odpowiedni pod 240 ;) mam 2kubły za cenę jednego JBL :D sprawa mocno do przemyślenia:D Kubeł na pewno nie zginie, akwa większe będzie a 102 zostanie z osprzętem.Zawsze można coś tam wpuścić heheh

[102] Malawi

Krabarium - 74 l

Opublikowano

Kupuj JBL-a, na chinola nie można narzekać ale jakością jeszcze te filtry odbiegają od Europejskich. Używam zarówno JBL jak i HW i co prawda jako rozwiązanie niskobudżetowe HW zdaje egzamin doskonale to jednak JBL 1501 w 240 będzie Ci długo doskonale służyć.

Opublikowano

Ale chodzi mi czy można obniżyć strumień wody na wylocie żeby w 102 było ok ? bo do jesieni mam 102 a jeśli jest to możliwe tonie musiałbym kupować 2x jbl bo są już dużo droższe ;) Bo jak całą swoją moc w 102 wykorzysta będą niezłe wiry heh

[102] Malawi

Krabarium - 74 l

Opublikowano

Możesz zmniejszyć przepływ w JBL-u, natomiast na 240 litrów będzie to wybór bardzo dobry ale juz na 100l to bez sensu, bo spokojnie 701/700 da radę i nie ma co wydawać kasy.

Opublikowano

No tak , ale chodziło mi o to że ja i tak będę zmieniał na 240 na jesień mam już szafkę pod 240 i chciałem też filtr żeby 2 razy nie kupować, a HW są tanie i mógłbym sobie pozwolić , chociaż tak myślę że jak zmienię malawi na 240 to w tym 102 też coś pewnie będę chciał zrobić.Więc może kupić po prostu pod to a zaś pod 240.

[102] Malawi

Krabarium - 74 l