Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taką propozycję, może najpierw zabawy, choć z czasem może coś konstruktywnego z tego wyniknie (stąd umiejscowienie wątku w offtopie)

Wielu z nas posiada smartfony z androidem - co widać po dopiskach tapatalkowych ;) W Google play jest darmowa aplikacja do pomiaru natężenia dźwięku

https://play.google.com/store/apps/details?id=kr.sira.sound&hl=pl

W sklepach innych systemów też podobne aplikacje są do pobrania.

Może byśmy tak mierzyli tą aplikacją poziom hałasu dobiegającego z akwarium z dopiskiem rzeczy, które hałasowac mogą np

30-34dB - at-203, at-304, jbl e900

Wiadomo, że kazdy z nas ma inne odczucie subiektywne hałasu. Jednemu przeszkadza szmer, drugi zasypia na koncercie rockowym :) Tu byśmy mieli wartość natęzenia dzwieku, a czytajacy to miałby trochę większe pojęcie jak podawana w postach "cicha praca filtra" jest naprawdę cicha.

A więc, jak głośny jest Wasz sprzęt?

Opublikowano

Nie posiadam smartfona,ale dla gości moje akwa jest dość głośne.

Ja tego(na szczęście) nie słyszę;)

Używam fluvala 405,jebao chyba 303,atmana 2000l/h i kaskady 300l/h jako skimmera i wszyscy,którzy sypiają u mnie od czasu do czasu twierdzą że nie mogą zasnąć.

Jacyś chyba nadwrażliwi,czy ja może głuchy?

Opublikowano

za mało im polewasz, moje akwarium też nie jest najcichsze, ale goście obawy swoje mają dopiero rano - jak zasypiali , najczęściej nie pamiętają.

Opublikowano

Według tej aplikacji hałas emitowany przez moje akwa wynosi 25dB.

Test robiony ok 23 .

Pracujący sprzęt :

2x eheim 2228

NJ 4500

Cyrkulator AM oceanprop 15000

Pompy grundfos alpha 2 25-60 oraz 25-40

Pomiar robiony z miejsca gdzie śpię, czyli metr od akwa.

Opublikowano

Przy samym grundfosie 36dBm. Na ucho najgłośniejszy jest cyrkulator a zaraz po nim rozklekotany programator czasowy,słyszalny nawet przez szafkę. W ogóle mój telefon odmówił wskazania niższej wartości, może to wina kalibracji.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.