Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy,

Bardzo proszę o pomoc w zidentyfikowanie choroby i pomoc w leczeniu ryb.

Po starcie mojego zbiornika zakupiłem 7 szt. młodych pyszczaków salusa.

Po 2 tygodniach od wpuszczenia jedna z rybek zaczęła być osowiała, chowała się między kamieniami oraz nie pobierała pokarmu. Po kilku dniach ryba padła, pomyślałem że była słabsza i zdechła. Po kolejnych dwóch tygodniach czyli wczoraj kolejna ryba ma dokładnie takie same objawy i boję się żeby nie zdechła.

Parametry wody:

PH-7,5

NO2-0,0

NO3-10

NH3/4-0,02

KH-18

GH-21

Zbiornik 112 l ,filtr aqael turbo 1000 (ceramika + gąbka) temperatura wody 26 stopni.

Pozdrawiam,

Krzysiek

Opublikowano

Szczerze powiem, ze ja nie wiem co jest grane. Parametry w normie. Moze jakies zatrucie? Albo chlorem, albo nh3. I wtedy slabsze osobniki bardziej podatne na choroby padly. Ale to taka lekko naciagana teoria.

Opublikowano
Napisz jeszcze czym karmisz, no i przydałaby się fotka.

Karmię ryby następującymi pokarmami:

JBL Spirulina 40%

O.S.I. Vivid Color

O.S.I Cichlid Flakes

Mrożonki artemia raz w tygodniu.

--

Nasuwa mi sie jeszcze zbyt wysokie no3. Wynik podales ok ale czy czasem nie robione. Testami zooleka?[/quote

NO3 robię testami tetra.

Opublikowano
Teraz mi się przypomniało, oczywiście sprawdź odchody ryb. Stres zw. z przenosinami, zmiana diety, zmiana warunków wody itd. Koniecznie przeczytać http://www.klub-malawi.pl/index.php/faq/wiadomoci-ogolne/250-bloat--czsta-choroba-malawijskich-pyszczakow

nabe rybki są u mnie już dobrze ponad miesiące, karmię cały czas tak samo, parametry wody staram się utrzymywać na jednakowym poziomie. Jeszcze ta rybka która zdechła zaraz po wpuszczeniu - właśnie tak pomyślałem. Ta co teraz choruje do tej pory była najaktywniejsza i zapowiadała się na ładnego samca ;( Dodatkowo jeszcze zaobserwowałem, że chora ryba jakby szybciej oddycha. Ryby mają też czasami długie ciągnące odchody.

--

Jakaś szansa na niedotlenienie w czasie transportu?

Transport przebiegał w dużym napompowanym worku tak że niedotlenienie raczej odpada.

NABE PRZECZYTAŁEM DOKŁADNIE CAŁY ARTYKUŁ I NA 99% JEST TO TA CHOROBA, DZIĘKI ZA RADĘ.

TERAZ MUSZĘ SIĘ ZASTANOWIĆ JAK ZDOBYĆ TE TABLETKI, BO SĄ NA RECEPTĘ ;(