Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niby dlaczego? Wystarczy prześledzić sobie historię KM.Nietrudno zrozumieć,że realia się zmieniły, z podwórkowego kółka akwarystycznego powstało stowarzyszenie które miało i ma ambicje zrobienia czegoś więcej poza stroną w internecie. Ale do tego nadal potrzebne są zaangażowne osoby, które nie interesują się czy ktoś im płaci za np. zorganizowanie targów tylko sami biorą się do pracy bo chcą.Na chwilę obecną poza minimalną działalnością w realu czyli Zoobotanika na której jesteśmy zawsze obecni żadne inne działania promocyjne nie są podejmowane.TAKŻE z braku funduszy na takowe i bierze się to z ilości obecnych członków.Żadne dyskusje i użalania się nad dostępem do forum nie zmienią modelu gdzie działa tylko kilka najbardziej zaangażowanych osób a pozostałe traktują to jak darmowe dobro które im się należy. Składki - serwer, domena, wystawa,księgowość, koszty prowadzenia konta w banku itp. Do wglądu dla klubowiczów. Ilość członków: ok 30 osób. Zarejestrowanych na forum: >8000. Od początku tego miesiąca odwiedziło nasz serwis przeszło 22 tys. ludzi. Teraz odpowiedzcie sobie na pozostałe pytania.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Liczby, liczby, liczby ;) ... niestety taka jest nasza rzeczywistość. Chcąc funkcjonować musimy posiadać pieniądze. Zauważcie że Nabe czy inni członkowie zarządu nie walczą o swoje tylko o pieniądze dla KM. Jako członkowie zarządu boją się czy starczy pieniędzy nie im na życie tylko na funkcjonowanie KM. Nie płacicie kasy Zarządowi za coś tylko jakby składacie się na to jak KM będzie funkcjonował. Ci którym leży na sercu istnienie i działanie KM zapewne dali by jeszcze więcej kasy. Kiedyś był proces sadowy o prawa autorskie w wyniku którego na rzecz autorów od Prezesa zasądzono grubą kwotę ( nie pamiętam dokładnie ile to było bo i czasy były inne ale na pewno więcej niż nasz obecny roczny budżet ) ludziska z własnej kieszeni bez jakichkolwiek przymusów złoży;li się na to. W tej dyskusji widać dokładnie, że część osób występuje tutaj na zasadzie kontraktu. Dajcie to zapłacę ale to do cholerki nie jest sprzedawca KM i kupiec xxx . Tu nie o to chodzi. Pytacie co wam daje KM ... no to wyobraźcie sobie sytuację kiedy klikacie na serwis a tam error coś tam. Nie wiecie nic. Nie macie kogoś o co zapytać, nie macie kumpli z którymi możecie pogadać o rybach ( z ręką na sercu ile osób w realu słucha Was gdy nawijacie o pyszczakach z wypiekami na twarzy bo mnie niewielu ) . Nie macie kogo się poradzić gdy cześć ryb w zbiorniku pływa chorych czy pobitych. Kupujecie gazetki ( MA ponad 15 zeta za gazetę ) grzebiecie w zagranicznych serwisach czy serwisach ogólnoakwarystycznych. Powodzenia życzę. Gadanie że nic mi nie dał KM to zwykłe ... nie nazwę tego dosłownie ;) ... sam wydaje mi się ze mam sporą wiedzę ale korzystam z Forum również aby uzyskać pomoc choćby o farbie do malowania tła, sumpie gdy go budowałem czy sklepach gdzie mogłem coś kupić do mojej wanienki. Pomoc nieocenioną i niepoliczalną a nawet wymierna finansowo. Wy także co najmniej dużo rzeczy wiecie z Forum a śmiem twierdzić ze większość z Was większość wie dzięki Forum. Jestem zwolennikiem obniżenia składki nie dlatego ze towar jest aż tak do d... ale własnie dlatego, że uważam ze liberalizacja pozwoli na zgromadzenie większej ilości środków na działalność. 60 członków zgromadzi więcej środków niż 20. Dzięki czemu będziemy poza Zoobotaniką w stanie zrobić więcej dla KM czyli również dla Was. Jestem za blokowaniem dostępu do części rzeczy i za równą składką bo to praca wielu osób, które nie chcą z tego kasy ale chcą by KM funkcjonowało. Dlatego też wszystkim tym którzy mówią że KM nic im nie daje proponuje aby nie byli hipokrytami i na Km nie wchodzili. To KM daje im Forum, foty, rozmowy, porady i wszystko to jakaś tam praca połączoną z rozrywką . Dlatego pytanie o składkę nie ma na celu tego abyście licytowali czy warto czy nie warto bo brak klubowiczów spowoduje ze zamiast naszych znajomych stron pojawi się wielki napis Game Over. Przemyślcie to bo nikt tej opcji nie bierze pod uwagę a takowa istnieje i tyle mego w temacie. Wiadomo, że można i trzeba jeszcze lepiej bo da się lepiej ale składka jest niezbędnym elementem trwania tego projektu.

• Dziękuję 6
Opublikowano

Wiesz w pewnym wieku to i w głowie się układa :mrgreen: ale sami widzicie jak uwielbiam KM zamiast pić i tańczyć ja trzaskam elaboraty na forum :P

Opublikowano

Popieram w całej okazałości Harisimiego w poście powyżej . Sam będę wstępował do KLUBU MALAWI w kwietniu i namawiam gorąco wszystkich nie zdecydowanych - po postu warto. Nigdzie nie dowiedziałem się tylu informacji o rybach z Malawi jak tu , poznałem wspaniałych i uczynnych ludzi( w dzisiejszych czasach rzadkość). Powtórzę słowa hariego, ale troszkę dosadniej- nie piszcie i nie mówcie takich głupot w stylu co będę miał z tego, że zostanę członkiem klubu malawi itp. przecież każdy z was cały czas korzysta z dobrodziejstw tego portalu. Niech każdy z ręka na sercu powie, czy tylko przekazywał wiedzę na łamach KM czy może jednak korzystał również z kopalni wiedzy jaka sie tu znajduje.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.