Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki Yaro za info. moje akwa będzie troszkę wysokie, 70cm, pokombinuję trochę ze skałami aby porobić trochę stref przyciemnionych, bo koledzy piszą że będzie trochę z adużo swiatła.

W pierwszej wersji zaczałem myśleć o T5 ale trochę mi tych świetlówek dużo wyszło. Poza tym żywotność T5 chyba krótsza od LED, no i oczywiście zużycie prądu..

Opublikowano

ja przy 60 cm miałem 75W HQI i było ok. przy tym będziesz na pewno miał jasno - ale to już kwestia gustu. Dla jednych za dużo dla innych ok.

Opublikowano

Dzięki koledzy, dlatego czekam na odpowiedź od dostawcy tych lamp czy jest możliwość regulacji (ponoć jakiś moduł sterujący jest). W opisach na necie piszą tylko, że moze pracować w 3 konfiguracjach:

1) diody białe 22 szt + 2 szt UV

2) diody niebieskie 22 szt + 2 szt UV

3) diody białe i niebieskie 44 szt + 4 UV

Ne wiem co możemy w ten sposób uzyskać.

Ale jeśli będzie do tego moduł z płynną regulacją, to może być bajka..

Co o tym sądzicie? Czy ma ktoś doświadczenia z ledami?

Opublikowano

Bez mozliwosci sterowania barwa, raczej ciezko bedzie Ci dobrac odpowiednia barwe swiatla.Z regulacja to juz co innego.Tutaj mozesz poczytac o ledach i zdecydowac. Sam swiecilem dwoma lampami 120W w 160x60 i bylem super zadowolony. Lampy mialy pelne sterowanie (wsch, zach, barwa, itp.) Chodzily na jakies 75% mocy podczas zenitu i nie uwzam ze swiatla bylo za duzo.

Osobiscie najwazniejsz bylo dla mnie stopniowe wsch i zach. Super efekt i zero stresu dla ryb.

Jezeli masz fundusze to polecam zainwestowac w cos ze sterowaniem. Skontaktuj sie z Leszkiem - loccutusem jest 'guru" wsprawie ledow i jak bedzie mial czas to moze Ci wyskrobac lampe odpowiednia do Twoich potrzeb.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzięki Brazylia, właśnie dostawca (argusakwarystyka.pl) powiedział mi że czeka na moduły do sterowania tymi lampami:

http://www.argusakwarystyka.pl/Produkty/Akwarystyka-morska/Technika/Oswietlenie/LAMPA-LED-144-WAT?node=2077

wschód, zachód, oświetlenie nocne.... Jesli będą podobne mozliowści sterowania tymi lampami, to biore je (3 szt) i mam nadzieję, że będę zadowolony. Jeśli nie będzie sterowania to chyba udam się po poradę tam gdzie mnie skierowałeś..

Opublikowano

Witam ja niedawno postawiłem akwa 170x70x55 miał być oświetlany świetlówkami ale zaryzykowałem i do oświetlenia zastosowałem dwa naświetlacze led 10w 6500k. Biorąc pod uwagę że akwa ma być ewentualnie przykryte szukałem jak najcieńszej obudowy i znalazłem

dsc0319qd.jpg

Muszę powiedzieć że jestem z nich zadowolony światła nie jest za mało ale nie jest też a jasno wygląda to tak

dsc0362a.jpg

Co prawda na fotce nie widać całego efektu który w rzeczywistości jest o wiele lepszy, refleksy na dnie są naprawdę niezłe. Naświetlacze kupione na allegro za niecałe 50zł sztuka czyli całkiem ekonomiczna wersja oświetlenia w zakupie jak i w użytkowaniu. Pozdrawiam;)