Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

jak w temacie mam zbiornik 350l tj 150*40*50 profilowany i mam zamiar obsadzić go pielęgnicami papuzimi w w "biotopie Malawi" .Zostawcie to bez komentarza!!! Moje pytanie czy 2 FILTRY MULTIKANI 800 Z 2 MODUŁAMI "pierwszy gąbka i zeomax drugi BioCeraMAX podołają ???.Na pytanie dlaczego taka filtracja powiem tak.... po prostu dostałem 2 sztuki nówki w cenie 50 zł . Panowie i Panie tylko proszę ......... na temat

Opublikowano

Z tego co pamiętam to ten filtr ma 1 litr pojemności.

Jeżeli chcesz je użyć jako biologi to po pierwsze musisz wywalić gąbki a założyć prefiltry, po drugie zasypać je bardzo dobrą ceramiką.

Opublikowano

ok ale chyba się nie zrozumieliśmy . Mój filtr składa się z trzech a docelowo 4 pojemników . 1 pojemnik to gabki (3 szt mniejsz i większa ziarnistość)2 i 3 pojemnik to ceramika i 4 pojemnik zeomax .To jest jeden komplet drugi jest taki sam .Podsumowując mam 2 filtry które maja 8 litrów pojemności w tym 4 litry ceramiki 2 litry zemaxu i 2 pojemniki po 3 szt gąbek .Dodatkowo filtry będą zasysały wode z dwóch stron akwarium wiec wydaje mi się ze przy dwóch pompach o przepływie 650l kazda filtracja będzie dość skuteczna .Dla porównani filtr JBL CristalProfi e1500 którego dość często polecają na różnych forach ma zbliżone parametry ale punkt filtracji jest jeden a i cena jest zdecydowanie wieksza . Tak sobie to wymyśliłem czy mam racje ??? skomentujcie to !!!

Opublikowano

Biologia na pewno będzie ok, ale czy ruch wody będzie wystarczający, to już sam musisz sprawdzić. To jest długie akwarium i dużo będzie zależało od wystroju.

Opublikowano
Biologia na pewno będzie ok, ale czy ruch wody będzie wystarczający, to już sam musisz sprawdzić. To jest długie akwarium i dużo będzie zależało od wystroju.

Jeżeli chodzi o wystrój to : preferuje " mroczne klimaty" wiec... czarny piasek kwarcowy wyłożony na ruszcie do filtracji pod żwirowej ( wiem ze taki ruszt lubi się zatykać a filtr ciagnie tylko z najbliższej odległości ale wymyśliłem sobie spust dolny wody ze srodka akwa wiec przy podmianie wody będzie się trochę to czyściło samo a dodatkowo wepcham tak kilka ślimaków swiderków i niech pracują .Na kwarc pójdzie kamien Transparentny Krystaliczny ,oczywiście w różnych wymiarach ( czekam na czarny bo ciemny niebieski można dostać bez problemu).Zastanawiam się jeszcze nad tłem czy zrobie tło strukturalne z cr 65 czy tylko ciemna folia z tylu i boków .Oswietlenie w srodku jasniej po bokach ciemniej . taki jest ogólny zarys ...ale ale trochę odbiłem od tamatu sorki .

takie tło zrobiłem dla malutkiego żółwia

post-13595-1469571379659_thumb.jpg

post-13595-14695713797542_thumb.jpg