Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam moje pierwsze akwarium typu Malawi 112l akwarium ma ok 2 miesięcy wiec zdążyło "dojrzeć" rybki wpuściłem tydzień temu .Obsada to 6 P.Saulosi cztery wielkości ok 3-4 cm oraz jeden samiec większy ok 6cm.

I teraz mam do Was pytanie, 5 rybek kopiłem od znajomego natomiast większego samca kopiłem w sklepie zoologicznym, i niestety najprawdopodobniej był on chory na tzw. "ospę rybią" po wpuszczeniu go do zbiornika było wszystko ok, lecz przed wczoraj na jego ogonie oraz płetwie grzbietowej zauważyłem białe kropki, poczekałem jeden dzień myśląc ze choroba nie rozwinie się dalej, natomiast dziś zawalem u jednej z mniejszych ryb podobne kropki, podniosłem temperaturę do 28stopni i wlałem zalecana dawkę leku o nazwie " Green ichito " firmy Zoolek. Jak myślicie powinna ustąpić ta choroba czy jeszcze coś należy zrobić ? oczywiście oprócz ponownego zastosowania leku po ( 6-8 godzinach jak pisze na etykiecie ), dodam ze wszystkie ryby maja apetyt natomiast są trochę płochliwe ale najprawdopodobniej jest to spowodowane tym ze parę dni temu dodałem parę kryjówek.

Czekam na Wasze odpowiedzi, z góry dziękuje i Pozdrawiam. ;)

Opublikowano

Ichtio leczy się dość łatwo,dasz radę. Lek lej do ogólnego wg instrukcji na opakowaniu.Swoją drogą ospa u pyszczaków to już lekka jazda po bandzie, proponuję na przyszłość zmienć sklep.

Opublikowano
Uzupełnij wymagane dane.

za nie uzupełnienie wymaganych danych przepraszam, ale jestem tu nowy i jeszcze za bardzo nie ogarniam tego forum he. :D

Ichtio leczy się dość łatwo,dasz radę. Lek lej do ogólnego wg instrukcji na opakowaniu.Swoją drogą ospa u pyszczaków to już lekka jazda po bandzie, proponuję na przyszłość zmienć sklep.

tez mam taką nadziej ze dam rade ;) , no już będę wiedział i nic nie kupie w tym sklepie ale cóż człowiek uczy się na błędach :D , czy podczas podawania leku mogę normalnie karmić pysie ?

Opublikowano

wracam do tematu, po zastosowaniu leku "ospa rybia" minęła tylko mam pytanie czy wodę podmienić jednorazowo ok. 30% czy podmieniać co dzień po 10% ? czytałem gdzieś ze podmienia się po 10 % czy to prawda ? :)

Opublikowano

Ostatnio rozmawiałem z lekarzem weterynarii, który pała się również akwarystyką. Zeszliśmy na temat leków i powiedział mi, że owszem można usuwać węglem i podmianami ale również można podmieniać jak w normalnie działającym zbiorniku. Mówił, że lek rozłoży się do najprostszych postaci i sam się ulotni z wody po czasie.

Opublikowano
Mówił, że lek rozłoży się do najprostszych postaci i sam się ulotni z wody po czasie.

Wg. mnie dlatego węgiel jest zalecany ponieważ znacznie szybciej wyciągnie lek niż podmiany. Im krócej w wodzie tym lepiej ;)

Pzdr.

Opublikowano

dzięki za odpowiedzi :) ponieważ jutro jest dzień w którym powinienem podmienić wodę to zrobię tylko podmiankę i zobaczymy co z tego bedzie :)

Po zastosowaniu leku glony które były na szybie zniknęły nie całkowicie ale jest ich o wiele mniej czy to możliwe ze po tym ? :D

Opublikowano

Jeżeli przy kuracji miałeś zgaszone oświetlenie to to mogło być przyczyną znikania glonów. Jak wiadomo rosną ładnie przy światełku ;)

Pzdr.