Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie zgodze się z tokiem myślenia Mjunszajn gdyż z góry zakłada że nie pamięta się co się podawało rybą a to wcale nie jest skomplikowane osobiście gdy w dni spirulinowe podaje np osi, sera czy tetra w jednym dniu tygodnia to już w drugim dniu spirulinowym dostaja zestaw tropicala. Jakbym to obrazowo ujął jednym razem dostają kotleta z piersi kurczaka a innym razem pieczone udko niby podobne ale jednak troche inne :mrgreen: .

Nigdy nie ma chaosu jeśli coś robi się wg jakiegoś systemu i nie zgodzę sie że nadmiar pokarmów jest szkodliwy, staje sie tak tylko wtedy gdy własciciel ryb ma problemy z zapamiętaniem co kiedy rybą dawał a to chyba raczej rzadziej niż czesciej.

Opublikowano

Jak najbardziej nie powinienes karmić systemem co mi wpadnie do rąk gdyż wtedy gdy pokarmisz 4x tym samym co to będzie za urozmaicenie. Wtedy faktycznie nadmiar będzie niebezpieczny bo z przodu w szafce bedą tylko 2 i cały czas będą dostawały ten sam pokarm ;).

Opublikowano

a moge jednego dnia podawać kilka różnych pokarmów?? czy jednego dnia podajemy jeden pokarm ??

np.

Pn - spirulina forte i d-allio

Wt - malawi i bio-vit

Śr - sera flora i tetra phyll

Cz - spiru tabin i novo vert

Pt - makaron i ryż

S - mrożonki

N - głodówka

i od poniedziałku od nowa ??

czy tym pysiom moim czyli msobo, rdzawy, socolofi mogę podawac mrożonki 2 razy w tygodniu ??

Opublikowano

Ważne jest aby jadłospis podlegał jakiejś zasadzie tj jak karmie pokarmem spirulinowym to nie mieszam go z pokarmami które nie sa przeznaczone ściśle dla ryb z Malawi. Staram się też nie podawać więcej niż jeden pokarm w danym dniu, gdy daje wiecej to raczej bardzo podobnych albo tozsamych w składzie a innych pod względem sposobu wykonania np granulat spirulinowy i spirulina flakes z Tropicala. Nie mam rozpiski ale generalnie powtażalność pokarmów jest bardzo mała.

Możesz swoim wybrankom podawać mrożonki tak jak ja 2x w tygodniu.

Opublikowano

wydaje mi się że nie trzeba trzymać sie ustalonego jadłospisu porostu urozmaicać bo ryba na wolności nie planuje sobie że dziś je tylko spirulinę jutro tylko skorupiaki i za równe 7 dni zje to samo tylko je co jej w pysk wpadnie, urozmaicać na pewno trzeba wiec:

dzien1 pokarm A, dzien2 pokarm B, dzien3 pokarm C, dzień4 pokarm D, dzień5 pokarm E, dzień6 pokarm F, dzień7 głodówka, dzień8 pokarm G, dzień9 pokarm H, dzień10 pokarm I.... i jak sie pokarmy skończą to od nowa

w ten sposób też według "ustalonego" sposobu karmie ale przynajmniej wykorzystam wszystkie pokarmy i będzie urozmaicone ;] czy lepiej ten pierwszy tygodniowy ??

Opublikowano

albo inaczej :) jestem taka osoba która wszystko lubi sobie zaplanować i rozpisać dlatego tak męczę :) więc zapytam inaczej - ułożyłem sobie jadłospis i powiedz mi czy jest dobry czy coś do zmiany ;] ??

Pn - Tropical Malawi i JBL NovoVert

Wt - spirulina forte 36%

Śr - mrożonki

Cz - Bio-Vit i D-Allio plus

Pt - spirulina forte 36% i Sera Flora

Sb - mrożonki

N - głodówka

Opublikowano

no ale jak menu nr2 funkcjonować może w 7 dniowym menu jeśli 2 dni to mrożonki 1 dzień głodówka to zostają 4 dni i jednego dnia tylko jeden pokarm to w diecie używał bym tylko 4 różnych pokarmów...

Opublikowano

W takim razie zrozumiałem cię opacznie ja karmie 1 dzień pokarm A (powiedzmy suchy spirulinowy forte 36% ), Drugi pokarm B ( mrożonka np mysis ); dzień 3 C ( pokarm domowy kasza manna ); dzień 4 D ( pokarm nie spirulinowy np vipan ); dzień 5 E ( pokarm mrożony np artemia ); dzień 6 F ( pokarm spirulinowy np OSI ); dzień 7 głodówka dzień 8 G ( pokarm spirulinowy np Malawi ); dzień 9 H ( mrożonka np wodzeń itd itd ... aż do czasu kiedy wszystko przelece ;). W mrożonkach widze ile zeszło kostek i stąd wiem co dawałem, w przypadku pokarmów suchych wiem co dawałem w poniedziałęm i nie dam tego w piątek w sumie proste :mrgreen: