Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

zalalem zbiornik 24 lutego (240l, filtr JBL e901, troche roslin [kryptokoryny, valisnerie], napowietrzanie, 2 swiderki). Testy NH3 i NO2 (Zoolek) kupilem dopiero po ok. 10 dniach i od tamtej pory NH3 = 0, NO2 ~0,1 mg/l. Testu NO3 nie mam.

Czy moge juz wpuszczac pierwsze ryby z obsady*?

P.

* - Aulonocara ff, P. saulosi

** - uzywalem biostartera "easy start". Obecnie, procz roslin, akwarium zarosniete jest brunatnymi, nitkowatymi glonami (miekkie), pojawiaja sie tez zielone kepki).

Opublikowano

NH3, NO2 = 0 NO3>10 wtedy można zacząć zarybianie.

Poczytaj FAQ jak prosił Eljot12.

Aulonocara FF w 240l nie wypali. Z Saulosi na pewno nie bo Saulosi wszystkożerny z przewagą roślinną, Aulonka mięsko. Do tego Aulonka za duża 240l.

Opublikowano
NH3, NO2 = 0 NO3>10 wtedy można zacząć zarybianie.

Poczytaj FAQ jak prosił Eljot12.

Aulonocara FF w 240l nie wypali. Z Saulosi na pewno nie bo Saulosi wszystkożerny z przewagą roślinną, Aulonka mięsko. Do tego Aulonka za duża 240l.

Biorąc pod uwagę dążenie do ideału na pewno lufa555 ma rację. Jednak byłbym nie w porządku z samym sobą gdybym nie napisał co o tym sądzę ;). Jak cześć osób zauważyła jest nawet mój artykuł na ten temat. Pisany był co prawda w innych czasach i 240tka była wtedy tym czym jest obecnie 450ka a 450ka tym czym jest obecnie 720ka ;). Nie zmienia to jednak faktu, ze pielęgnowałem A. rubin red i red zarówno w zbiorniku 240 jak i 450 litrowym. Jedyne problemy które posiadałem to nie dieta ( Aulonocara sztuczna to niekoniecznie sama non-Mbuna ) bo na diecie kompromisowej ryby były w dobrej kondycji czy agresja mbuna bo samiec Red-a lał zarówno dominanta saulosi jak i yellow tylko socolofi się nie dał i był czasami uciążliwy. Problemem była technika walki Aulonocara która jest bardzo kontuzjogenna i ryby czesto uszkadzają sobie oczy. Nie mam więc wątpliwosci, ze pielęgnacja Aulonocara z saulosi jest możliwa i w tej 240 tce ( o ile FF nie wyrośnie niestandardowo na pewno się powiedzie. Łączyłem kilka Aulonocara ( calico, RR, R, Maleri Malerii, Baenchi, Lwanda ) z peryfitonozerną mbuna i na prawdę ryby żyły latami. Nie jest to optymalne rozwiązanie i lepiej aby były to yellow czy perllmuty niż saulosi i lepiej aby to był doświadczony akwarysta z kilkunastoma rodzajami karm a nie początkujący z jedną mrożonką i 2 suchymi tropicalami ale na prawdę nie demonizowałbym w tym przypadku ani diety ani temperamentu. Większym rozmiarem moich doświadczeń polegającym na łączeniu mbuna z non - Mbuna było połączenie w 450tce Protomelasa taeniolatusa z Mbunaiakami. Tu jednak było o tyle lepiej że wspomniany Protomelas to jednak peryfitonożerca.

• Dziękuję 2
Opublikowano

Dzieki za info - choc jak wczesniej zadawalem pytanie o obsade w dziale "obsada", to w zasadzie wszyscy wypowiadajacy sie mowili, ze jest ok.

To nie jest tak, ze jestem poczatkujacym akwarysta. Akwaria mialem przez ponad 15 lat, potem mialem wieloletnia przerwe - zmienilo sie podejscie do wielu zagadnien, zmienily sie techniki. Tyle, ze do tej pory nie mialem doswiadczen z pielegnicami afrykanskimi.