Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od jakiegoś już czasu zaczytuję forum-naszą wspólną kopalnię wiedzy. Z racji że mam jeszcze trochę czasu do chwili wlania pierwszego wiadra wody do mojego własnego Malawi, na razie bardziej się uczę, niż nabieram doświadczeń w hodowli pysków.

Zbiornik jaki będę miał to szkło o wymiarach 180x50x50 (lub 175x55x50) i prawie na 100% przekonany jestem do systemu filtracji na filtrach narurowych.

Jednak nie o tym miało być w tym wątku.

Jako że bardzo spodobały mi się kulfony, to obsadę chciałbym zacząć ustalać właśnie od Labeotropheus trewavasae.

Po lekturze forum i bazy, a także innych znanych mi źródeł, wydedukowałem taki zestaw.

Labeotropheus trewavasae

Metriaclima Msobo Magunga

Pseudotropheus sp. Elongatus Chailosi

Pseudotropheus Acei

Czy taki zestaw da sobie radę z dietą opartą bardziej na zielonym niż na mięsie? Kolejna kwestia to jak z przywiązaniem do terytorium akurat u tych konkretnych gatunków?

Wszystkie opinie, za , przeciw, mile widziane.

Opublikowano

M.sp.msobo Magunga i Metriaclima sp."elongatus Chailosi"(nie Pseudotropheus) są przywiązane do skał i tam obierają rewiry.Natomiast acei i trewek preferują rejony nad tymi skałami, bardziej środek i góra zbiornika.Dietę bez problemu pogodzisz, raz w tygodniu możesz podać "lekkie" mięsko.

Opublikowano

Witaj

Co do akwa to wybrałbym tą drugą wersjeczyli 175x55x50 a jakbyś dolożył jeszcze 5cm na wysokości byłoby już git:-)

Co do pysi wszystkie spokojnie sobie poradzą z tą dietą czyli roślinną. Bardzo ładnie dobrana obsada.

Na temat msobo możesz trochę poczytać w tym wątku http://forum.klub-malawi.pl/m-msobo-magunga-opis-spostrzezenia-hodowcy-t20681.html?p=247616#post247616 a o P acei trochę próbowaliśmy napisać tutaj

http://forum.klub-malawi.pl/pseudotrophus-acei-pseudotropheua-ngara-t20545.html

Opublikowano
Metriaclima sp."elongatus Chailosi"(nie Pseudotropheus)

W naszej bazie ryb , jak i na

http://www.cichlid-forum.com/profiles/category.php?cat=2

jak byk stoi pseudotropheus, także można by przy okazji poprawić :)

--

Co do akwa to wybrałbym tą drugą wersjeczyli 175x55x50

Możliwe że będzie nawet 180x55.. ale to jeszcze wyjdzie w praniu i za jakiś czas.

Powiedzcie jeszcze, jako bardziej doświadczeni, o ilościowe proporcje w/w gatunków w docelowej obsadzie.

Czy np kulfony dadzą radę w układzie dwusamcowym, czy wielosamcowo pogodzi się elongatus.

Acei chciałbym raczej w odmianie Ngara, myślę że fajnie powinna wyglądać mroczna ławica tych "czarnuchów" :)

O Msobo nie pytam , bo wątek jest świeży i na bierząco można informacje czerpać.