Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Bajron 1984 zlituj się. Zostaw tak ustawioną cyrkulację przez kilka dni i obserwuj. Daj się przyzwyczaić rybom.

Popieram

fajny emotek ;)

Opublikowano

Witam i melduję sie z podobnym pytaniem więc nei zakładam nowego tematu :)

Mam filtr zewnętrzny fluval 305 i właśnie przyszedł polecany przez Was filtr wewnętrzny Aquael Circulator 1500. Z racji profili pokrywy na węże wylot z zewnętrznego (i zasysający również) mam po lewej stronie z "nadmuchem" po skosie na przednią szybę pod samą taflą wody (tak żeby powietrza nie łapało i nie bąblowało tylko wzbudzało delikatną falę) no i teraz zamontowałem Aquael 1500 po prawej stronie z wylotem na tylną szybą jednak wylot jest jakieś 3,4cm pod taflą wody, kierunek prądu ustawiłem do góry (tym elementem do ustawiania kierunku) żeby napowietrzało akwarium jeszcze lepiej. CCo do gąbki to mam założone takie dwie rurki, przedłużki, dopiero później koszyk i gąbkę żeby była w miarę nisko.

Proszę o kompletne rady co do obiegu wody związane z moich wątpliwości wywnioskowanych po przeczytaniu kilku tematów:

1. czy powinienem kierunek prądu w mechaniku z góry zmienić bardziej w dół, tak żeby nie rozdmuchiwało piasku a wzburzało odchody żeby filtr mógł je zassać?

2. jesli dam kierunek na dół to z mechanika nie będzie napowietrzania. Rozumiem że on jest tu od sprzątania a nie napowietrzania?

3. Czy pompę powinienem zamontować niżej i ściągnąć te przedłużki?

4. Jaką gąbkę powinienem kupić do tego mechanika

5. Jaką gąbkę powinienem kupić jako prefiltr do Fluvala? (cały czas mam koszyk...)

6. Czy wyłączacie oba filtr na czas karmienia? Bo ja tak

Opublikowano

1.ustaw tak, by woda rozpedzała sie po tylnej szybie i omiatała wkoło zbiornik. Jesli masz mozliwosc ustawienia kamieni by zrobić zakola - jeszcze lepiej. Tak wlasnie u siebie ustawiłem płyty kamienne.

2. Jest od sprzatania. Fluwalem poruszaj taflę wody by miec napowietrzanie

3. Sam sie nad tym zastanawiałem. Spotkałem na forum dwie diametralnie rozne opinie, jedna za koszykiem druga za rurką. Bardziej przekonała mnie opcja z koszykiem. Wylot z filtra mam na ok 2/3 wysokosci słupa wody

4. Na tyle dużą zeby było czym łapać kupy, na tyle mała by ją było można zasłonić. Ja mam 10x10x16 o średniej granulacji. Zbyt gęsta bedzie sie zapychac zbyt szybko.

5 A tu mam odwrotnie - mała gąbka za to gęsta, by nie zabrudzic wkładów w kuble. W biologu i tak nie chodzi o szybkośc przepływu.

To wszystko powoduje ze mam kryształ wodę (patrząc przez bok) i czyste dno (choć trochę i tak prąd pozmieniał mi jego kształt

Opublikowano

Ad.1 Po szybie tylnej ale z kierunkiem w dół a nie tak jak teraz mam w góre?

Czy sam wylot z filtra zewnetrznego jest w stanie zapewnić odpowiednie napowietrzanie? ten wylot jest skierowany minimalnie w dół więc tafla też nie jest za wielka,a jak wezmę go wyżej to będę miał bąble z powietrzem a tego nie chce... mam jeszcze pompkę z napowietrzaczem ( z wyjściem na dwa węże i dwie końcówki) ale bąbelki z dna już mi zbrzydły :)

To można powiedzieć że tą gąbkę masz ogromną :) bo ja na chwilę założyłem taką jak miałem czyli w kwadracie coś ok 5x5x10 :P Tylko kurde ja mam tak zaaranżowane akwarium że widać mi i filtr wewnętrzny i elementy od zewnętrznego :(

Opublikowano
Dokładnie tak jak aarset pisze. Niech sie ryby przyzwyczaja.

Do czego maja się przyzwyczajać?jak zbiera dobrze odchody to prąd przy dnie jest taki ze ryby się chowają za skalami wiec jak się maja przyzwyczajać, przy dnie mam taki prąd ze wypływają tylko do jedzenia i tak od kilku dni;) jak zmniejszę prąd to znowu odchody:D mam mechanika ustawionego wzdłuż tylnej szyby ale bez falownika wzdłuż przedniej to nie ma co jednak falownik dobra rzecz nic ryby może kiedy się przyzwyczają do prądu.

Opublikowano
Do czego maja się przyzwyczajać?jak zbiera dobrze odchody to prąd przy dnie jest taki ze ryby się chowają za skalami wiec jak się maja przyzwyczajać, przy dnie mam taki prąd ze wypływają tylko do jedzenia i tak od kilku dni;) jak zmniejszę prąd to znowu odchody:D mam mechanika ustawionego wzdłuż tylnej szyby ale bez falownika wzdłuż przedniej to nie ma co jednak falownik dobra rzecz nic ryby może kiedy się przyzwyczają do prądu.

Obawiam się, że powodem chowania się ryb nie jest prąd wody. U mnie w 200 dmucha at-203 lekko skręcony a ryby wciąż są na widoku. Parametry wody, karmienie (ilość, jakość), agresywne napowietrzanie, ciągłe wizyty rąk w akwarium - przemyśl na spokojnie, może znajdziesz przyczynę.

Opublikowano
Ad.1 Po szybie tylnej ale z kierunkiem w dół a nie tak jak teraz mam w góre?

Czy sam wylot z filtra zewnetrznego jest w stanie zapewnić odpowiednie napowietrzanie? ten wylot jest skierowany minimalnie w dół więc tafla też nie jest za wielka,a jak wezmę go wyżej to będę miał bąble z powietrzem a tego nie chce... mam jeszcze pompkę z napowietrzaczem ( z wyjściem na dwa węże i dwie końcówki) ale bąbelki z dna już mi zbrzydły :)

To można powiedzieć że tą gąbkę masz ogromną :) bo ja na chwilę założyłem taką jak miałem czyli w kwadracie coś ok 5x5x10 :P Tylko kurde ja mam tak zaaranżowane akwarium że widać mi i filtr wewnętrzny i elementy od zewnętrznego :(

Po szybie tak, by za bardzo nie było w dół. Atman ma taką przystawkę kierunkową, woda leci na wprost/w górę (leciutko)

Napowietrzacz z babelkami raczej wyrzuć (przyda sie w razie jakiejś awarii czy choroby)

A co do aranżu - na pewno uda Ci się znaleźć kompromis miedzy wyglądem a użytecznoscią, tak by było i czysto i ładnie.

Opublikowano

No narazie mam płaskie piaskowce poukładane w poziomie i narazie tak zostanie bo sporo finansów i czasów kosztowało mnie to akwarium od czasu zakupu. I ja i rybki musimy trochę odpocząć i się odstresować ;) teraz jak idzie lato to już pewnie nie ale na jesień będę na pewno chciał żwirek wymienić na piasek to pomyślę nad nową aranżacją co by się nie znudziło :) narazie powywalałem zbende gadzety, zrobiłem czarne tło, dokupiłem sprzęt, wymieniłem ceramikę w filtrzę, doprowadziłem wodę do odpowiednich parametrów. Pozostało tylko rozwiązać sprawę z ustawieniem filtrów i czas na cieszenie oczu BEZSTRESOWO :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.