Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedawno założyłem temat odnoście czyszczenia piasku wapiennego i po przeprowadzeniu tego zabiegu zauważyłem że coś jest nie tak. Ryby stały się bardzo płochliwe i w zasadzie przez cały czas przesiadywały między skałami. Wertowałem forum na temat płochliwości pyszczaków.

W sumie temat rzeka ale wykluczyłem złe parametry wody, zmianę oświetlenia i wystroju dlatego jedyne co mi przychodzi na myśl to zbyt jasne podłoże.

Z tego co czytam o Waszych akwariach to mało kto z Was ma ten piasek wapienny u siebie.

Myślę więc o ewentualnej zmianie podłoża na piasek ozdobny kreisel bądź coś w ten deseń bez przeprowadzania restartu zbiornika.

Doradźcie czy warto się za to zabierać jak już jest trochę po fakcie?

Opublikowano

A czy to jakis problem? Bierzesz odmulacz i zasysasz piasek. Wode odlewasz do akwa i kolejne wiadro. Potem dajesz powoli nowy piasek i tyle. Zajmie ci to na moje oko pare godzin aby nie stresowac ryb wyjmowaniem kamieni ale da sie zrobic.

Wysłane z LG L9

Opublikowano

NO3 mam bardzo niskie

Cryptocoryny są dość łakome ;) a poza tym robie dość obfite podmiany z powodu zbyt mało wydajnego filtra do czasu aż zainstaluje kubeł

test kropelkowy zooleka pokazał mi jakieś 4 mg/l

Opublikowano

Test paskowy nie jest dokładny i wcześniej czy później musisz takowy zakupić. Sam miałem kiedyś test paskowy JBL i ciężko było określic dokładną wartość no3. Fakt też jest taki że jeżeli test paskowyJBL pokazuje Ci wartości w okolicach 5-25mg to na pewno nie masz w akwarium wartości przekraczających +50mg (wiele razy porównywałem wyniki testów paskowych JBL i testów kropelkowych - ciężko było odczytać dokładny wynik ale nie różnił się w sposób diametralny)

Opublikowano

też tak sądzę, skoro wyniki zooleka i paskowego JBL się mniej więcej pokrywają to jest ok, z resztą jakim cudem miałbym mieć kosmiczne wartości NO3 skoro co tydzień robię duże podmiany z odmulaniem a do tego mam parę sporych cryptocoryn.