Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Było już o tym na forum kilka razy, spokojnie możesz to znaleźć. Przyczyn może być kilka, u mnie np wpływ na takie zachowanie miały parametry wody (skok NO3) i słońce oświetlające akwa.

Opublikowano

Moje sauloski jak tylko ktoś wejdzie są na przedniej szybie:) Ale raz przyszła do mnie znajoma i wszystkie w kamienie. Gdy tylko podchodziła lub się zbliżała one sie chowały. Może to abstrakcyjne ale miała gruby długopis w kieszeni ze srebrną końcówką. Po wyjęciu i schowaniu powychodziły z kryjówek:D I fakt faktem do dzis gdy przyłoże do akwarium nawet małe wypolerowane sreberko ryby czmychają... także wszystko możliwe:D

Opublikowano

Co do zachowania to moge powiedziec ze nie widzialem bardziej towarzyskich rybek :) ... Obojetnie kto nie wejdzie do pokoju to one wszystkie juz sie pieknią :) ... glodomorki :) .. tylko by sie do karmienia szykowaly :)

A co do wybarwienia ... pisalem o dwoch pysiach "brudnych" ...

sytuacja ulegla lekko zmianie :)

wprawdzie jeden zostal taki sam caly czas ... lekko "pobrudzony"

ale druga rybka jest ladna pomaranczowa ..

za to .. dzis zauwazylem ze calkiem inna troche wieksza od tamtych dwoch ma niebieskawa pletwe ... nie sam obrys tylko na calej powierzchni pletwy widac niebieska "poswiate" .. lepiej to widac jak nie jest centralnie pod swiatlem ...

Albo mnie robia w konia ... rozumiem ze samice tez moga sie lekko przebarwiac czasami (karmienie, jakas walka) ... ale przebarwienie calej pletwy ... to nie czytalem :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

Mam 10 Saulosi 2 to w pelni wybarwione samce,z obranym terytorium.Reszta chyba tez mnie robi w konia,zmienieja sie jak w kalejdoskopie.Podobnie,jak w poprzednich postach-koncowki pletw maja zaciemnione raz jedne potem drugie.

Czy nastapi taki moment,w ktorym bedzie mozliwa 100% identyfikacja?

Obecna wielkosc ryb to 4-5 cm.

Opublikowano

Nastąpi gdy ryby będą dużo większe. Wtedy nawet samce zdominowane pomimo swojej inności będą wyróżniać się od samic. Przy tak małych rybkach pewności nie ma własnie mój kolega dzwonił wczoraj do mnie że mu się samiec saulosi dominujący trze z innym domniemanym samcem ;) Cierpliwości ... kolega płakał już że ma same samce ;).

Opublikowano
Wyglad. Zdominowany samiec jest poprostu "wyblakły" tzn, ma te swoje niebiesko czarne kolory jednak bardzo blade.

Czyli przy okreslonym wymiarze ryby identyfikacja w zasadzie jes pewna?Dobrze rozumiem?

Opublikowano

W pewnym wieku i przy pewnej wielkosci identyfikacja jest już pewna. Przede wszystkim decyduje o tym wtgląd ale prawie w rownym stopniu zachowanie ryb w akwarium. Samiec będzie prześladowany samice wabione i wycierane. Czesto jest tak ze dominant pozbywa sie konkurencji i sam wkaże ci kto mu w akwa nie pasuje u saulosi akurat jest to relatywnie rzadkie. Cierpliwości ;).

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dawno się nic nie działo w tym temacie, a to z powodu mojej choroby. Która mnie dopadła w czerwcu zaczęło się, od przeziębienia potem zapalenie płuc i tak mnie trzymało praktycznie do końca sierpnia. Nie ruszałem się właściwie z łóżka i schudłem ponad 20 KG do tej pory nie wiem co mnie tak uczuliło. Więc moje prace ograniczyły się tylko do karmienia, ale ryby przetrwały moją nie dyspozycje bez problemu. Teraz od kilku dni obserwuje mnóstwo młodzików za równo żółtych jak i pomarańczowych. 
    • Obsada: Aulonocara fire fish + Aulonocara ob marmalade Polecicie dietę? Hodowca (z Żor) polecił mi Discus red booster granules dla lepszego wybarawnienia.
    • Ooo... mam blisko do kolegi, 1,5h drogi i oglądanie na żywo 😉
    • Tło jest kosmiczne! Jak byś chciał to mogę Ci przywieźć do Częstochowy kilkanaście sztuk Tramitichromis intermedius kambiri (jestem w każdy poniedziałek) . Mają około 1-1,5 cm. Oczywiście za darmo  
    • Rewelacyjnie wygląda nowa odsłona👍 wszystko się ze sobą ładnie zgrywa. Tło chyba wyszło z pod ręki AquaDan? Sądząc po aranżacji celujesz raczej w non mbune🙂
    • @ziemniak Świetnie to wygląda, ta duża ilość roślin na górze też. 👍 Doniczki nie przeszkadzają w obsłudze akwarium, stojąc na szybach nakrywkowych? Jeśli jest nieco miejsca z tyłu nad akwarium, to pomyślałbym o dorobieniu 1-2 niewielkich modułów do przyklejenia na ścianę, jakby przedłużenia skał ponad powierzchnię wody - moim zdaniem wyglądałoby obłędnie. I hydroponikę zrobiłbym na całej długości, tak jak masz teraz te rośliny. 😀 Takie korytko, coś jak u mnie, no ale trzeba by robić pokrywę. P.S. Zdjęcia znad jeziora, w stopce - też świetne. 💪
    • Tło zarośnie glonami i będzie wyrywać z butów. Super. Kto robił Ci tło, czy to dzieło Twoich rąk? 
    • Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.