Jump to content

Moje 126 litrów

Recommended Posts

Witam,

Moja przygoda z akwarystyką zaczęła się od podarowanej 30-litrowej szklanki, potem przez dłuższy czas 60 litrów a od niedawna 126 litrów Malawi.

Dla mnie to całkiem nowy,nieznany biotop ale dzięki Forum dużo się uczę :)

W zbiorniku mam 7 Saulosi. Są maluchami i dopiero sie wybarwiają. Widać juz, że na pewno będą 2 samce (widoczna atrapa) więc za jakiś czas redukcja.

Dekoracja to wapień filipiński, czerwony koralowiec i muszle pąkli Barnacle, żwirek rzeczny

Filtracja i biologia - JW 302 i Aquael Circulator 1000.

Oświetlenie - Power- Glo x1

Pozdrawiam wszystkich :)

post-13449-14695713725993_thumb.jpg

Pożyjemy zobaczymy - w tym biotopie z glonami trzeba się oswoić i jestem przygotowany na zmianę barwy wapieni. Jak mocno będzie przeszkadzać to zmienię aranżację :)

Byłem wczoraj w Discusie w Warszawie i widziałem świeżo założony zbiornik coś około 10 000l z bielutkim piaskowcem, którego już zaatakował okrzemek i powiem szczerze, że ładnie to wygląda. Ale okrzemki a glony to dwie różne sprawy ;)

Witaj i na razie niech cię ręka Boska broni od redukcji ;) Redukcje zrób jak będziesz miał albo za duzo samców np 4 ( zredukuj do 3 ) czy większe ryby a one tego zapragną. Jak będziesz patrzył w akwarium to zobaczysz kiedy, one ci to powiedzą ;). Posiadanie nawet w tak małym zbiorniku 2-3 samców nawet przez pół roku to nie zapomniane wrażenie. zazwyczaj wielosamcowaość trwa dosć długo. Wiesz jaka to frajda. Samce walczą o rewiry wabia samice i tak to trwa aż do zbużenia rónowagi. Wtedy np trzeci najsłabszy samiec pływa blady i zastraszony no to go do redukcji ... po kilku miesiacach i drugi jest zajechany noto do redukcji. Żeby jednak tak od razu to bez sensu. U mojego kolegi ponad 3 lata w 80x35x40 pływały dwa samce i było OK. Masz małe stadko jeśli już masz 2 samce to musisz liczyć się z tym że może być ich więcej więc na razie klika paciorków do Bozi ( bez urazy jeśli ktoś jest ateistą ;) ) aby były przynajmniej 4 samice.

Witaj i na razie niech cię ręka Boska broni od redukcji ;) Redukcje zrób jak będziesz miał albo za duzo samców np 4 ( zredukuj do 3 ) czy większe ryby a one tego zapragną. Jak będziesz patrzył w akwarium to zobaczysz kiedy, one ci to powiedzą ;). Posiadanie nawet w tak małym zbiorniku 2-3 samców nawet przez pół roku to nie zapomniane wrażenie. zazwyczaj wielosamcowaość trwa dosć długo. Wiesz jaka to frajda. Samce walczą o rewiry wabia samice i tak to trwa aż do zbużenia rónowagi. Wtedy np trzeci najsłabszy samiec pływa blady i zastraszony no to go do redukcji ... po kilku miesiacach i drugi jest zajechany noto do redukcji. Żeby jednak tak od razu to bez sensu. U mojego kolegi ponad 3 lata w 80x35x40 pływały dwa samce i było OK. Masz małe stadko jeśli już masz 2 samce to musisz liczyć się z tym że może być ich więcej więc na razie klika paciorków do Bozi ( bez urazy jeśli ktoś jest ateistą ;) ) aby były przynajmniej 4 samice.

Dokładnie kolego harisimi ja mam baniaczek 80x35x40 a w nim 7 salusów (młode zakupione około miesiąc temu).

Na bank będę miał 3 samce widać to po ich zachowaniu, godzinami mogę siedzieć i obserwować ich zachowania a przecież są jeszcze bardzo małe.

Nie mogę się doczekać jak zaczną się wybarwiać i walczyć o rewiry.