gangsta15 Opublikowano 26 Lutego 2013 #1 Opublikowano 26 Lutego 2013 Witam, Posiadam 6 młodych Pyszczaków złocistych (Melanochromis auratus). przez 3 tygodnie były identyczne, od jakiegoś czasu zauwazyłem że 4 z nich wyrosły atrapy jajowe, 2 najmniejsze osobniki nie mają na płetwie ogonowej nic. Chciał bym pozostawic harem 1+5.Tearaz nie wiem czy te 2 to samiczki a 4 samce? Pomóżcie... powinienem sie kierowac tymi atrapami jajowymi czy poczekac aż zaczną sie wybarwiac?
tomaszr2005 Opublikowano 26 Lutego 2013 #3 Opublikowano 26 Lutego 2013 Jakie Masz akwarium.Osobiście auratusa nie wsadziłbym do zbiornika mniejszego niż 120 cm długości.Jak spełniasz te naciągane wymiary to dokup jeszcze 4szt. i czekaj na wyklarowanie obsady. Ps.prawdopodobnie masz już 4 samce. Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2
elozox Opublikowano 27 Lutego 2013 #4 Opublikowano 27 Lutego 2013 Akurat u auratusow atrapy jajowe w stadium 3-4cm w 90% wystepuja u samczykow. zawsze dobieralem obsade okolo 3cm tego gatunku po pletwe odbytowej i zwykle na 6 szt 5 to samice. Tak wiec radze dokupic 3 mlode auratusy ale bez widocznej atrapy jajowej. p.s zdajesz sobie sprawe o wewnątrzgatunkowej agresji tej ryby?
gangsta15 Opublikowano 1 Marca 2013 Autor #5 Opublikowano 1 Marca 2013 Akwarium 100x40x40 160 litrów. Duzo kryjówek, znikoma ilośc zieleni. Filtracja: JBL 1500 biolog EHEIM 2215 Mechanik i mały wewnetrzny jako napowietrzacz.
tomaszr2005 Opublikowano 1 Marca 2013 #6 Opublikowano 1 Marca 2013 Najlepiej oddaj ryby do sklepu.Auratusy nie nadają się do Twojego akwarium. Ps.Zakup saulosi ok.10szt. Moim zdaniem to i tak minimalny zbiornik na trzymanie saulosi. Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2
nabe Opublikowano 2 Marca 2013 #7 Opublikowano 2 Marca 2013 Te melanochromisy słyną z legendarnej wręcz agresji wewnątrzgatunkowej. Czas pokaże, czy to był dobry wybór.
brazylia Opublikowano 2 Marca 2013 #8 Opublikowano 2 Marca 2013 Akwarium 100x40x40 160 litrów. Duzo kryjówek, znikoma ilośc zieleni. Filtracja: JBL 1500 biolog EHEIM 2215 Mechanik i mały wewnetrzny jako napowietrzacz. Poprzednicy juz sie wypowiedzieli na temat auratusa w takim malym akwarium, ale "dorzuce" cos z wlasnego doswiadczenia. Swego czasu rowniez podobaly mi sie one (wlasciwie zonie;) ) i dalem sie namowic.Wyladowaly u mnie w ukladzie 1+3 w akwa 375l. Po dwoch miesiacach mialem tylko samca, samice zostaly przez niego doslownie zajechane.Ostatnia samice (nota bane inkubujaca)mimo ze probowala sie ukrywac i tak nie przetrwala,ja nie zdazylem zareagowac. Nie polecam tych ryb nikomu poczatkujacemu, a juz napewno nie do 160 litrowego akwarium. Jezeli nie chesz niedlugo wylawiac jedna po drugiej to jak najszybciej znajdz im duzo,duzo wiekszy "dom".
gangsta15 Opublikowano 3 Marca 2013 Autor #9 Opublikowano 3 Marca 2013 Już rozglądałem sie za wiekszym akwa. Poczytałem troche i w nastepnym tygodniu kupie 130X50X50. Teraz pytanie do was. Ile auratusów mozna trzymac w tym 130cm akwarium. te moje 6 i dokupic jeszcze pare?, czy te 6 to max?
tomaszr2005 Opublikowano 3 Marca 2013 #10 Opublikowano 3 Marca 2013 Kolego przeczytaj post Brazylia jeszcze raz.Mimo wszystko jest to za małe akwarium na auratusy.Pare lat temu trzymałem auratusy w 120x50x50.Udało się bez zgonów,ale było to tylko w celach edukacyjnych.Reasumując jak zaczynasz przygodę z Malawi odpuść sobie auratusy na początku.Ja na start polecam "oklepane" saulosi. Pozdrawiam. Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2
Rekomendowane odpowiedzi