Jump to content

HW 302 w małym akwa.

bandzior85

Recommended Posts

Nie domyśliłem się, napisałeś w temacie o prefiltrze ;)

Oczywiście, że można wykorzystać kubeł jako biolog i mechanik w jednym tylko wiąże się to z częstym otwieraniem go i czyszczeniem. Dlatego ludzie stosują prefiltry z gąbki na rurze ssącej lub z w/w HW--602/603 by nie ingerować za często w złoże biologiczne.

Napisz do jakiego akwarium planujesz taki patent.

w małym 128l i myślałem o HW 302

Nie domyśliłem się, napisałeś w temacie o prefiltrze ;)

Oczywiście, że można wykorzystać kubeł jako biolog i mechanik w jednym tylko wiąże się to z częstym otwieraniem go i czyszczeniem. Dlatego ludzie stosują prefiltry z gąbki na rurze ssącej lub z w/w HW--602/603 by nie ingerować za często w złoże biologiczne.

Napisz do jakiego akwarium planujesz taki patent.

Jak nie wypali !!!!! Daj kolego prefiltr hw603 (wypełnij go gąbką w 3/4 reszta wata sery) do tego zapodaj mały falownik jvp100 i masz co trzeba !

Hw 603 ja czyszczę w 200l raz na dwa tygodnie , więc spokojnie u siebie będziesz mógł tak robić . W ten sposób kubła nie ruszasz , oszczędzasz prąd no i nie masz tej wstrętnej gąbki w baniaku !

całkiem fajne rozwiązanie

a czy prefiltr nie zmniejszy znacząco przepływu tego kubeka?

nadal będzie on wystarczająco mocny na 128l?

nie wiem czy uda mi się w tym miesiącu kupić te trzy rzeczy, muszę przeliczyć swój budżet na ten miesiąc ;) więc tymczasowo zastosowałbym gąbkę nałożoną na wlot filtra zamiast prefiltra, myślę że miesiąc mógłbym się tak przekulać ;)

co do falownika to deszczownia nie spełni jego roli?

Zawsze prefiltr zmniejsza przepływ. Ale w przypadku takiego małego baniaka jak twój to nie będzie problemu ponieważ falownik jvp100 bedzie i tak ładnie cyrkulował wodą. Zresztą w HW302 z użyciem prefiltra HW603 nie musisz wszystkich koszy uzupełniać ceramiką wystarczą w zupełności dwa kosze wypełnione ceramiką. Zostawienie jednego wolnego kosza zwiększy przepływ twojego filtra(hw302).

Deszczownia nie spełni roli falownika. Najlepiej ustawić wylot filtra przez rurkę z jednej strony akwarium , a falownik po przeciwnej stronie ( tak, żeby w akwarium tworzył się mały obieg kołowy)! Falownik jvp100 to koszt około 40zeta , a pobór prądu znikomy 3W.

Oczywiścei , że jak gąbka na zasysie będzie przez miesiąc czasu to nic sie nie stanie. Czyść ją raz w tygodniu i tyle.