Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skałki fajne. Widzę, że moczone lepiej wyglądają? Znaczy się mocniejsze? Mówiłem: słuchać budowlańca :D

A teraz z innej beczki: próbujecie zmierzyć pH wzorami ale to tak na zdrowy rozsądek chyba nie wyjdzie. Przecież te 2 próbki wody mają inną twardość węglanową. Poza tym na pH mają wpływ: pora dnia, wilgotność, zawartość związków organicznych i nieorganicznych. Można sobie mierzyć wzorami jak znamy 100% skład chemiczny roztworu.

Chemikiem nie jestem ale Wasze obliczenia wydają się być błędne.

Opublikowano

A teraz z innej beczki: próbujecie zmierzyć pH wzorami ale to tak na zdrowy rozsądek chyba nie wyjdzie. Przecież te 2 próbki wody mają inną twardość węglanową. Poza tym na pH mają wpływ: pora dnia, wilgotność, zawartość związków organicznych i nieorganicznych. Można sobie mierzyć wzorami jak znamy 100% skład chemiczny roztworu.

Chemikiem nie jestem ale Wasze obliczenia wydają się być błędne.

przeciez to ta sama woda. tylko ze w jednej byla skałka, a w drugiej nie.

Po za tym ja chciałem jakies wartosci przyblizone poznac...

Ale wychodzi, że nie jest to ważne bo tydzień mocenia wystarczy aby pH nie rosło powyżej 8.5 co jest wartoscia zupełnie akceptowalną

Opublikowano

Przytachałem nowy kamulec do domu :)

DSCF2618.JPGDSCF2619.JPG

Miałem niestety mało silikonu i nie byłem pewien czy starczy na całość. Razem wyszło około pół kg.

DSCF2620.JPG

Potem dodałem środek tiksotropujący aby silikon sie spływał po kamieniu. W ten sposób uzyskałem konsystencje gęstego gluta. :)

DSCF2621.JPG

No i szybko zacząłem maziać cały kamień:

DSCF2622.JPGDSCF2623.JPGDSCF2624.JPG

Rada na przyszłość. Taki duży kamulec trzeba robić w dwoje albo silikon rozrobić na 2 partie. Pod koniec pracy silikon zaczął już sieciować i ciężko było poprawiać niedoróbki. Dodatkowo kładzenie tylko jednej dość cienkiej warstwy to jest jazda po bandzie. :( Forma w wielu miejscach jest bardzo cienka, a czasem zostają dziury których nie było totalnie widać podczas rozprowadzania silikonu. Poprawianie tego po zdjęciu formy z kamienia jest dość trudne.

Trzeba kłaść 2 warstwy przy czym myślę, że pierwsza powinna być rzadka - lekko spływająca, a druga gęstsza - już bardziej usztywniająca.

Po 4h kamień z silikonem owinąłem metalową siatką. Luzy pościskałem kombinerkami i podobijałem gumowym młotkiem. Siatka dzieki temu ma mniej wiecej formę kamienia i pasuje dość ściśle do silikonowej formy.

DSCF2625.jpgDSCF2626.jpg

Reszta to już raczej formalność. CX5 rozrobiony do rzadkiej, lejącej się konsystencji był wlewany partiami co jakieś 10 minut. Razem, NA OKO poszło z 2-3kg.

DSCF2627.jpgDSCF2628.jpgDSCF2629.jpg

Następnego dnia wyjąłem nowy odlew z formy.

DSCF2637.jpgDSCF2638.jpg

DSCF2641.jpg

Teraz ładuję miśka do wanny na długą kąpiel :)