Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak to mówią dla chcącego nic trudnego:D Znalazłem akwariium z półką za pół wartości i przystępuje do realizacji planów.

Słuchajcie mam pytanie. Coś tam sobie poczytałem na forum i nie znalazłem konkretniej odpowiedzi. Mianowicie co mógłbym włożyć do 240 l razem z 2+6 P.Saulosi. Chciałbym w akwa mieć 2 gatunki. Jeden który mam do tej pory plus drugi lecz czy może to być coś innego od rdzawych i yellow? Takie są zazwyczaj polecane do saulosków jednak chciałbym coś z innej beczki jeśli się da.

Najbardziej interesuje mnie Labeotropheus trewavasae. Jest to większa rybka od saulosi choć doczytałem, że w stosunku do nich raczej nie groźna.

Co o tym myślicie?

Opublikowano

Jeśli chodzi o trewcie to ja osobiście mam je razem z sauloskami i nic się złego nie dzieje, znam też parę osób które trzymają je razem i również nie narzekają. A w baniaczku 240l trwcie nie osiągną aż takich rozmiarów a jeśli nawet to sauloskom to nie przeszkadza.

Opublikowano

Podałem przeca:)

Myśle o aulonkach bądź kulfonach:) Są różne opinie i to dość nietypowa obsada także wole zapytać. Z aulonek najbardziej Red Rubin, ale inne tez mogą ew być.

Opublikowano
Jeśli chodzi o trewcie to ja osobiście mam je razem z sauloskami i nic się złego nie dzieje, znam też parę osób które trzymają je razem i również nie narzekają. A w baniaczku 240l trwcie nie osiągną aż takich rozmiarów a jeśli nawet to sauloskom to nie przeszkadza.

Karłowacienie nie przeszkodzi saulosi ale już trewki mogą być umiarkowanie z tego zadowolone a nawet jak im sie będzie podobało być mniejszymi niż powinny, to nie jest to wskazane choćby z tego powodu, że człowiek który ma karłowate ryby w akwarium może śmiało powiedzieć że ma rybki akwariowe ale nie to że jest akwarystą ... IMHO of kors ;).

Opublikowano

Znaczy chyba podam konkretne gatunki bo może szybciej się dowiem i ustawie obsade:) Zależy mi bardziej na nietypowej obsadzie. O ile jest to możliwe zdecydowałem sie na saulosi + auloncara. Od wczoraj zacząłem już czytać o non-mbuna i myśle że dałbym rade z dietą itp. W kazdym bądź razie bardzo chcę spróbować i mam nadzieje że pomożecie;)

Tak jak wspominałem zostawiam saulosi w ilości 2+6, z tego co wyczytałem w artykułach lepiej z mbuna mieć dwa samce.

Co do aulonkar jednak nie wiem jaką ilość i obsade kupić. Może zacznę od tego że interesuje mnie A.Maisoni, A.Jacobfreibergi, A. Rubin Red. Które z tych rybek polecacie i w jakiej ilości? Raczej jeden czy może dwa samce?

Skupiam się teraz na diecie tych rybek żeby ani jeden i drugi gatunek nie ucierpiał... jednak mam pare pytań jeszcze.

1. Jakiej wielkości musiałbym wpuścić aulonki do już dużych saulosi?

2. Jaki wystrój akwarium? Bardziej kamieniaście czy jednak zostawić też dużo odtwartej przestrzeni?

3. Filtracja... nie mogę sie doczytać czy Aulonki jak saulosi lubią prąd wody czy jednak będe musial zakupić jakąś deszczownice bo wyczytałem, że nie są tak ruchliwe jak muna.

Z góry dzięki za pomoc!

Opublikowano

Już to przestudiowałem 3 razy;) Jeżeli chodzi o artykuły nasze klubowe od deski do deski zawsze czytam także teraz o aulonkach jednak odpowiedzi na te nie znalazłem. Druga sprawa chcaiłem prócz artykułu także osobistych doznań z taką obsadą posłuchać.

Wg. artykułu najlepiej 2+6 Aulonocar. Wyczytałem także, że im mocniejszy gatunek non-mbuna tym lepiej. Dlatego myślałem takze nad Maisoni..

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dawno się nic nie działo w tym temacie, a to z powodu mojej choroby. Która mnie dopadła w czerwcu zaczęło się, od przeziębienia potem zapalenie płuc i tak mnie trzymało praktycznie do końca sierpnia. Nie ruszałem się właściwie z łóżka i schudłem ponad 20 KG do tej pory nie wiem co mnie tak uczuliło. Więc moje prace ograniczyły się tylko do karmienia, ale ryby przetrwały moją nie dyspozycje bez problemu. Teraz od kilku dni obserwuje mnóstwo młodzików za równo żółtych jak i pomarańczowych. 
    • Obsada: Aulonocara fire fish + Aulonocara ob marmalade Polecicie dietę? Hodowca (z Żor) polecił mi Discus red booster granules dla lepszego wybarawnienia.
    • Ooo... mam blisko do kolegi, 1,5h drogi i oglądanie na żywo 😉
    • Tło jest kosmiczne! Jak byś chciał to mogę Ci przywieźć do Częstochowy kilkanaście sztuk Tramitichromis intermedius kambiri (jestem w każdy poniedziałek) . Mają około 1-1,5 cm. Oczywiście za darmo  
    • Rewelacyjnie wygląda nowa odsłona👍 wszystko się ze sobą ładnie zgrywa. Tło chyba wyszło z pod ręki AquaDan? Sądząc po aranżacji celujesz raczej w non mbune🙂
    • @ziemniak Świetnie to wygląda, ta duża ilość roślin na górze też. 👍 Doniczki nie przeszkadzają w obsłudze akwarium, stojąc na szybach nakrywkowych? Jeśli jest nieco miejsca z tyłu nad akwarium, to pomyślałbym o dorobieniu 1-2 niewielkich modułów do przyklejenia na ścianę, jakby przedłużenia skał ponad powierzchnię wody - moim zdaniem wyglądałoby obłędnie. I hydroponikę zrobiłbym na całej długości, tak jak masz teraz te rośliny. 😀 Takie korytko, coś jak u mnie, no ale trzeba by robić pokrywę. P.S. Zdjęcia znad jeziora, w stopce - też świetne. 💪
    • Tło zarośnie glonami i będzie wyrywać z butów. Super. Kto robił Ci tło, czy to dzieło Twoich rąk? 
    • Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.