Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na zbiornik 350l przy normalny zarybieniu 500ml purgenu powinno Ci wystarczyć. W mojej 200l mam 250ml purgenu i no3 jest utrzymywane na pożądanym poziomie między tygodniowymi podmiankami .

• Dziękuję 1
Opublikowano
Na poczatek purigen rowniez nie bedzie potrzebny.

Dlaczego nie bedzie potrzebny?

Z doswiadczenia wiem ze purigen powinno sie wsadzac jak najszybciej bo gdy NO3 wzrosnie to purigen na niewiele sie wtedy przyda.

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

czyli wkład nie musi być cały zasypany do pełna? myślę ,że jak będę miał 2xMechaniczny->FBF->matrix->purigen to wystarczy 250ml , zbiornik podobno nie jest 350l tylko 330 :) . wiecie może co znaczy te oznaczenie na pompie 25-40? i czy znacie jakieś inne pomy co by dały rade?

Opublikowano
Dlaczego nie bedzie potrzebny?

Z doswiadczenia wiem ze purigen powinno sie wsadzac jak najszybciej bo gdy NO3 wzrosnie to purigen na niewiele sie wtedy przyda.

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Gdzies czytalem ze lepiej dac purigen do zbiornika dojrzalego minimum 3 miesiace, zeby nie zbic do zera NO3, ale moze zle przeczytalem...

Opublikowano

No i ja podobnie czytałem, że purigenu nie wkłada się od razu do świeżego baniaka ponieważ purigen nie tylko zbija no3 ale też no2 więc będzie w ten sposób zabierana pożywka dla bakterii.

Opublikowano
i czy znacie jakieś inne pomy co by dały rade?

Zamiast w tym temacie napisać o pompie napisałem gdzie indziej :-) więc zapodaję w odpowiednim temacie !

Jeżeli chodzi o pomę to powiem tak bierz grundfosa alfa2 25-40 ( polecił mi ją Zbigniew i jestem mu za to wdzięczny).

plusy

- kultura i jakość pracy - bardzo wysoka

- w razie zapychania się filtrów sama zrzuca moc ażeby pompa na ,,darmo" nie pracowała co ostateczności skraca żywot pompy.

- pobór prądu I bieg -7W około 900l/h II bieg 14W - około 1500l/h III bieg - 22W około 2200l/h ( przy zastosowaniu na wylocie wody końcówki od węża ogrodowego 3/4 na 2 biegu mocno cyrkuluje wodą w akwarium 140x60x60 jak i zasysa brudy)

minus

- cena min. 400zł do 550zł w zależności jak się trafi na allegro ( tylko różnicę zrekompensują rachunki za prąd. porównanie omnigen 25-40

II bieg około 53W więc różnica wynosi 39W co przy rocznym rozliczeniu daje nam oszczędność około 170 złotych (cena za kWh o,50gr)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Trochę przesadziłeś w tych obliczeniach. Omni kosztuje 140zl z przesyłka. Na pierwszym biegu robi 2200l/h. Musisz "troszkę" skorygować swoje cyferki :-)

Wysyłane z mojego Galaxy Nexus za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Nigdzie nie pisałem ile kosztuje pompa omnigena ale jak juz to z przesyłka nie więcej jak 120zł

http://allegro.pl/pompa-obiegowa-25-40-180-omnigena-srub-2l-gw-i3012060470.html

Jeżeli chodzi o wydajność to chyba nie sądzisz, że pompa 25-40 jest w stanie przepompować 2200l/h na pierwszym biegu :-) maksymalnie co wydoli taka pompa to 900-1000l/h. Wykres na tej aukcji na to wskazuje, ale jest to bujda na resorach choćby dlatego, że maksymalna wydajność tej pompy (3bieg) to 50l/min czyli 3000l/h co według tego wykresu już osiąga podaną wartość na drugim biegu co jest bzdurą i zwykłym naciąganiem klientów.

Na poniższej aukcji masz w miarę rzeczywistą wydajność pompy, gdzie 2200l/h osiąga na drugim biegu.

http://allegro.pl/pompa-obiegowa-omi-25-40-180-omnigena-

obie-i3017973285.html

Jeżeli chodzi o same obliczenia których dokonałem to zrobiłem je dobrze. Ponieważ jak już, to obliczałem koszt zużycia energii elektrycznej , a nie przepływu wody w powyższych pompach.