Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie,

od kilku miesięcy jestem szczęśliwą posiadaczką akwarium i Malawi. Właściwie to mój mąż sprawił sobie prezent ale jak to bywa - zostałam miłośniczką. Podczytuję Wasze fora i nadszedł czas aby się zarejestrować.

Wszystko wskazuje na to, że jedna z moich samiczek jest po tarle i trzyma młode w pyszczku. Ja zauważyłam to kilka dni temu (same tarło przegapiłam- ale samiec nieustannie tańczy swoje tańce godowe :) ) Zastanawiam się czy jako niedoświadczona akwarystka (wiem, wiem, za duże słowo) nie zauważyłam za późno. Teraz proszę Was o podpowiedź - kiedy powinnam ją mniej więcej odseparować. Na co powinnam zwracać uwagę? i Czy lepiej kupić osobne akwarium czy kotnik? Acha - jako, że mam dwa gatunki Malawi to piszę o Saulosi. Poniżej postaram się zamieścić jej zdjęcie.

Muszę poczytać jak wgrać fotkę....

post-13459-14695713712682_thumb.jpg

Opublikowano

Tak jest. Ta samica inkubuje ikre. Proponuje odlowic ja do akwa minimum 30 litrow. Kiedy? Po 18 lub 19 dniach od tarla. Skoro nie wiesz kiedy tarlo bylo to odlow juz teraz. Tylko zastanow sie czy znajdziesz zbyt na mlode, bo jezeli nie to zostaw samice w ogolnym i pozostale ryby same zajma sie nadmiarowym narybkiem.

Wysłane z LG L9

Opublikowano

Witaj Milosniczko

Około 20 dnia powinnaś tą samiczkę odłowić.

Jeżeli jest to pierwsze tarło uważam ze powinnaś samiczkę zostawić w akwa, unikniesz stesu rybki. A po za tym w większości przypadków pierwsze tarło rzadko jest donoszone do końca. Późniejsze już są ok. Co do kotnika to na pewno będzie lepsze drugie akwarium, bo rybki będą miały gdzie się rozwijać, rosnąc, Kotnik siatkowy jest dobry ale na pierwsze tygodnie a co później?

Na co masz zwracać uwagę w sumie obserwuj, ciesz oko i nic innego:-)

Na samym końcu życzę abyś zobaczyla jak mama wypuszcza swoją młodzież i poznie je pilnuje a w razie zagrożenia chowa z powrotem do pyszczka.

Opublikowano

Witam ja swojej nie mogłem zrobić fotki ponieważ ustawia sie przodem więc nagrałem film moje pytanie to czy moja rybka inkubuje ikre czy może jest chora ? dzisiaj zauważyłem że ma takie napuchnięte pod pyskiem i zaczerwienione skrzela dobrze widać od 50s filmu

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie chciałem zakładać nowego tematu więc napisze tu ;) Moja samiczke yellow przeniosłem do osobnego kotnika 25L w 19 dniu inkubacji no i 21 dnia wypuściła narybek tylko 9 szt. z czego 7 było już nieżywych. Niestety sam moment wypuszczenia przegapiłem. Więc nie moge stwierdzić czy ryby w pyszczku były martwe.. Jak sądzicie co mogło być powodem.. nic na myśl mi tu nie przychodzi.. woda była odlana od ogólnego akwa do kotnika.. jedynie po wsadzeniu kawałka wapienia po 2 godzinach woda zrobiła sie troche mętna czy to mógł być jakiś powód?