Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Żeby daleko nie szukać, Konings podaje prosty sposób wykonania ozonatora z wody utlenionej do akwa na samym początku książki "Back to nature".Sposób podobno bezpieczny ale nie wypróbowałem. Bawienie się w pomiar redox wiąże się z dość kosztownymi wydatkami - elektroda, miernik więc mało popularny temat w 'budżetowym" słodziaku. _Podobno_ działanie UV na wodę też podnosi współczynnik redox.

Opublikowano

Fakt elektrody do pomiaru są drogie , ale miernik to juz blacha sprawa w wykonaniu DIY.Jak znajdę materiały to wrzucę

--

Niestety nie znalazłem materiałów do DIY ale można znaleźć w sieci.

Najprostszym sposobem jest podłączenie wymoczonej elektrody do zwykłego miernika"multimetru" W pierwszych sekundach pokaże wynik w 100% zgodny z rzeczywistością :P

Opublikowano

Wiem,że do sprawdzenia wyniku wystarczy banalny miernik ale monitorowanie redox ma sens jeśli za tym stoi jakiś mądrzejszy układ. Sam wiesz, dawkowanie ozonu itd. Albo w drugą stronę - utrzymanie niskiego redox w środowisku do denitracji. Sprawa fajna tylko jak zwykle wszystko opiera się o elektrody. Kieszonkowym zabawkom z chin bym nie ufał,chyba żeby wcześniej je wyskalowac na czymś normalnym.

Opublikowano
  nabe napisał(a):
Wiem,że do sprawdzenia wyniku wystarczy banalny miernik ale monitorowanie redox ma sens jeśli za tym stoi jakiś mądrzejszy układ. Sam wiesz, dawkowanie ozonu itd. Albo w drugą stronę - utrzymanie niskiego redox w środowisku do denitracji. Sprawa fajna tylko jak zwykle wszystko opiera się o elektrody. Kieszonkowym zabawkom z chin bym nie ufał,chyba żeby wcześniej je wyskalowac na czymś normalnym.

Fakt to tylko półśrodki z chińszczyzną dokładnie to samo ;)

Ja osobiści używam Profiluxa i rzeczywiście ma to sens kiedy mamy możliwość wpływu na potencjał np ozonator.

Opublikowano

Słodkie ma tą przewagę nad słonym, że laboratorium możemy ograniczyć do niezbędnego minimum a co za tym idzie sporo drobnych zostaje w skarbonce ;).

Natomiast mając już sprzęt grzechem by było z niego nie korzystać :).

• Dziękuję 1
Opublikowano
  eljot12 napisał(a):
Słodkie ma tą przewagę nad słonym, że laboratorium możemy ograniczyć do niezbędnego minimum a co za tym idzie sporo drobnych zostaje w skarbonce ;).

Natomiast mając już sprzęt grzechem by było z niego nie korzystać :).

Święta prawda laboratorium już mogę zlikwidować. Masa kasy szła na testy i inne "potrzebne" pierdoły :) No i ten relax bez stresu bez napinki..poezja :D

Jeszcze jedno pytanko. Czy można kupić w Polsce ryby z odłowu czy tylko z hodowli ?

Opublikowano

Jakoś nie zwróciłem uwagi bo nie mam w zwyczaju klikać w reklamy :P

Ale dziękuję bardzo :)

--

Firma z migającej reklamy przysłała mi dzisiaj ofertę cenową na ryby z odłowu oraz hodowli. Muszę przyznać że jest moc :)