Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Żeby daleko nie szukać, Konings podaje prosty sposób wykonania ozonatora z wody utlenionej do akwa na samym początku książki "Back to nature".Sposób podobno bezpieczny ale nie wypróbowałem. Bawienie się w pomiar redox wiąże się z dość kosztownymi wydatkami - elektroda, miernik więc mało popularny temat w 'budżetowym" słodziaku. _Podobno_ działanie UV na wodę też podnosi współczynnik redox.

Opublikowano

Fakt elektrody do pomiaru są drogie , ale miernik to juz blacha sprawa w wykonaniu DIY.Jak znajdę materiały to wrzucę

--

Niestety nie znalazłem materiałów do DIY ale można znaleźć w sieci.

Najprostszym sposobem jest podłączenie wymoczonej elektrody do zwykłego miernika"multimetru" W pierwszych sekundach pokaże wynik w 100% zgodny z rzeczywistością :P

Opublikowano

Wiem,że do sprawdzenia wyniku wystarczy banalny miernik ale monitorowanie redox ma sens jeśli za tym stoi jakiś mądrzejszy układ. Sam wiesz, dawkowanie ozonu itd. Albo w drugą stronę - utrzymanie niskiego redox w środowisku do denitracji. Sprawa fajna tylko jak zwykle wszystko opiera się o elektrody. Kieszonkowym zabawkom z chin bym nie ufał,chyba żeby wcześniej je wyskalowac na czymś normalnym.

Opublikowano
Wiem,że do sprawdzenia wyniku wystarczy banalny miernik ale monitorowanie redox ma sens jeśli za tym stoi jakiś mądrzejszy układ. Sam wiesz, dawkowanie ozonu itd. Albo w drugą stronę - utrzymanie niskiego redox w środowisku do denitracji. Sprawa fajna tylko jak zwykle wszystko opiera się o elektrody. Kieszonkowym zabawkom z chin bym nie ufał,chyba żeby wcześniej je wyskalowac na czymś normalnym.

Fakt to tylko półśrodki z chińszczyzną dokładnie to samo ;)

Ja osobiści używam Profiluxa i rzeczywiście ma to sens kiedy mamy możliwość wpływu na potencjał np ozonator.

Opublikowano

Słodkie ma tą przewagę nad słonym, że laboratorium możemy ograniczyć do niezbędnego minimum a co za tym idzie sporo drobnych zostaje w skarbonce ;).

Natomiast mając już sprzęt grzechem by było z niego nie korzystać :).

• Dziękuję 1
Opublikowano
Słodkie ma tą przewagę nad słonym, że laboratorium możemy ograniczyć do niezbędnego minimum a co za tym idzie sporo drobnych zostaje w skarbonce ;).

Natomiast mając już sprzęt grzechem by było z niego nie korzystać :).

Święta prawda laboratorium już mogę zlikwidować. Masa kasy szła na testy i inne "potrzebne" pierdoły :) No i ten relax bez stresu bez napinki..poezja :D

Jeszcze jedno pytanko. Czy można kupić w Polsce ryby z odłowu czy tylko z hodowli ?

Opublikowano

Jakoś nie zwróciłem uwagi bo nie mam w zwyczaju klikać w reklamy :P

Ale dziękuję bardzo :)

--

Firma z migającej reklamy przysłała mi dzisiaj ofertę cenową na ryby z odłowu oraz hodowli. Muszę przyznać że jest moc :)