Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. W odpowiednim temacie ładnie przywitałem się z forumowiczami :D

W najbliższym czasie będę zakładał nowy zbiorniczek.Po kilkuletniej przygodzie z akwarystyką morską zmieniłem "orientację" na malawi.

Z afrykańskimi pielęgniczkami miałem już do czynienia kilkanaście lat temu,więc sentyment został ;)

Plan zbironika

Wymiary: 100x50x40

Oświetlenie:Lampa led Poseidon 132W ze wszystkimi bajerami (pozostałość po morszczyźnie)

Filtracja: Sump 86l dwukomorowy z regulacją wysokości przegród, pompa obiegową AB 2000/1

Cyrkulacja:Tunze 6055

Dodatki: Overflow box DIY,lampa UV 36w,Profilux plus 2 z całą resztą gadżetów.

Tutaj muszę zadać kilka pytań.

1) czy ktoś mierzy redox ?

2) czy muszę używać kubełka , czy wystarczy dobrze zagospodarować sump?

3) czy ktoś coś dozuje ? :P

Zapraszam do wstępnej weryfikacji setupu,jeśli o czymś niezbędnym zapomniałem proszę przypomnieć.

Wszelkie komentarze mile widziane.

Mariusz

Opublikowano

Witam

oświetlenie mmm bajka:D

1.Raczej nie

2.Wystarczy sump

3.Zależy to od kranówki(PH) jeśli masz poniżej 7,8 można dodawać sody,wrazie problemów z KH Jbl Aquadur

Poprawione;)

Nie spinaj sie Stan

Opublikowano

Setup jak najbardziej wystarczający :)

ad1

Na myśl przychodzi mi jedna osoba ale pewnie się odezwie ;)

ad2

Sump spokojnie starczy

ad3

Wielu z nas dodaje sody dla podwyższenia i stabilizacji ph. fani zielonego kombinują z nawozami :)

Opublikowano

Myślę że RODI będę co jakiś czas lał (jest to trzeba korzystać)

Zamiast sody mogę chyba użyć resztki preparatów z morszczyzny a potem zakupy w biedronce :D ah jaka ulga finansowa :D

Dobra a co z falownikiem ? Teraz robi falę buja tak ze 3 cm i pięknie rusza osady ze skały i dna. Zostawić czy nie potrzebna ? Obiegówka 2000l/h więc trochę dmucha.

Właśnie co z tym redoxem? Czytałem że co poniektórzy mierzą. W sumie to miara samooczyszczenia systemu.

Opublikowano
.Zależy to od kranówki(PH) jeśli masz poniżej 7,8 można dodawać soli np:JBL Aquadur lub sody jak kto woli/lub jak zamierzasz wodę RO lać to też sole

Już kolejny raz ktoś pisze że aqua dur Jbl podnosi Ph , przecież to nie prawda. To są sole do podwyższania kH ,a nie Ph ! Dopiero po dodaniu sody Ph zacznie rosnąć oczywiście pod warunkiem odpowiednio wysokiej twardości węglanowej ( w czym może pomóc jbl aqua dur) !

Pisze to z własnego doświadczenia plus na opakowaniu jest napisane że są to sole do podnoszenia kH .

Opublikowano

Więc redox to tak jak pisałem wcześniej miara utleniania się różnych związków w wodzie,co za tym idzie samooczyszczania zbiornika.

Dla przykładu poziom redox w oceanach to 500 w akwariach morskich 450 to poziom ok :) Najprostszym sposobem podniesienia poziomu jest zastosowanie ozonu. Jedni stosują inni nie.Według mnie to pożyteczny parametr który obrazuje stan naszego systemu. Redox to również ORP.

Przepraszam że cały czas przytaczam przykłady z morszczyzny ale temat jeszcze świeży.

• Dziękuję 1