Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kiedyś miał już takie oczy, podmieniłem profilaktycznie wodę dodatkowo i przeszło mu. To było jakieś 3-4 miesiące temu. Teraz znów mu to przyszło, podmieniłem wodę (wodę podmieniam co 2 tygodnie NO3 tak na poziomie 30-40 przed podmianą, woda w kranie 0) i pomogło na jeden dzień, dzisiaj rano znów to samo, NO3 10-15 test robię Aquaelem i nie mam do niego zastrzeżeń.

Zamieszczam zdjęcie:

?di=BAYR

Uzupełnij dane wymagane w tym dziale.

Opublikowano

Oboje oczu ma takie. Nie podałem nic o szkle, mam 375l i w nim w sumie 17 ryb, 8 samców, teraz jest trochę przeganiany przez samca dominującego w akwarium jak pojawi się przy jego jamie a tak to ma spokój, normalnie pobiera pokarm ze wszystkimi rybami, normalnie się zachowuje może trochę spokojniejszy jest.

Podmienię znów dzisiaj 50% wody i zobaczę jak się będzie zachowywać, niestety nie mam szkła na kwarantannę. Nie wiem czy to choroba czy może pobicie jakieś?

Opublikowano

To raczej nie mechaniczne uszkodzenie. Bo gdyby ryba dostała w oko ( wygląda to bardzo podobnie ) to byłoby to jedno oko a nawet gdyby były oba to zapewne nie byłoby to symetryczne. Przypomina mi się jednak podobna sytuacja do Twojej . Bodajże Ps. elongatus luhuchi miał kilka nawrotów takiego wytrzszczu oczu. Finalnie jednak problem ustał a ryba przeżyła kilka lat. Podejrzewam że byłą to Mykobakterioza a dokładnie guzki tej gruźlicy umieszczone w mózgu. Ryba walcząc z chorobą izoluje je lub ginie. Mojej chyba się udało. Mykobakterioze można leczyć antybiotykami ale nie jest to skuteczne gdyż bardzo ciężko je aplikować naszym małym wodnym istotom. Rozmawiałem kiedyś z Prof. Jerzym Antychowiczem i stwierdził, ze walka z Mykobakteriozą to poważny problem i nosicielstwo tej choroby dotyka nawet wg szacunków pomiędzy 20 a 40 % importowanych ryb. Diagnozowanie choroby tak zróżnicowanej pod względem objawów to też na naszym poziomie wiedzy troszeczkę wróżenie z fusów. Moje obawy co do tej choroby się potwierdziły w jednym przypadku ( objawy na skórze ) bo rybom Pan Antychowicz przeprowadził badania ( sekcje ) i ponad wszelka wątpliwość stwierdził to schorzenie. Zlikwidowałem cały zbiornik ryby uśmiercając. Teraz pytanie co masz zrobić Ty. Moim zdaniem na razie nic. Poczekaj co będzie działo się z nią dalej i czy podobny objaw nie wystąpi u innych ryb. Jeśli to Mykobakterioza to stan ryby będzie się pogarszał i wtedy ją uśmierć. Jeśli oczy się ustabilizują to być może ryba zwalczyła gruźlice. Uśmiercanie całej obsady na podstawie jednej ryby i tak niepewnej diagnozy uznałbym za dramatyczne rozwiązanie choć ku mojemu przerażeniu Jerzy Antychowicz stwierdził ze tylko tak radykalne rozwiązanie zniosło by problem z nosicielstwem tej choroby w akwarystyce. Co mogłoby to być łagodniejszego ... zatrucie chemikaliami ale pytanie dlaczego tylko u jednej ryby i nawracające. Myślę że jeśli to nie Mykobakterioza to własnie problemy wywołane karmą. Może ta konkretna ryba ma problemy z jakimś organem wewnętrznym i dlatego jako jedyna negatywnie reaguje na którąś z karm które podajesz reszta nie mając w sobie nic wadliwego nie maja tego problemu.

• Dziękuję 2
Opublikowano

Rybkę odłowiłem do sumpa, mam wolną komorę i tam ją umieściłem, w akwarium położyła się na boku i nie miała żadnych obiekcji przy odłowie, poddała się całkowicie. Teraz widzę, że pogorszyło się jej i robi piruety w okół własnej osi :( nie wiem czy czekać jeszcze czy jej nie pomóc i uśmiercić :(

Opublikowano

Jeśli objawy są tak silne to ja uśmierć. Obserwuj też inne ryby. Czy masz test na nH3 i/lub NO2. Wodę można uznać za OK gdy ma się wyniku tego testu. Kiedyś zabiłem sobie bakterie w filtrze ozonowaną kranówką i NO3 spadło ale NH3 i No2 mnie przeraziło. Inne ryby wskażą ci też czy coś jet nie w porządku

Opublikowano

Niestety nie mam tych testów, mam tylko NO3 i PH. Pozostałe ryby czują się wspaniale, dwie samice inkubują ikrę, rybki mają wilczy apetyt, jak tylko ruszę się w pokoju to są pod powierzchnią i błagają o pokarm. Tylko ta jedna niestety tak reaguje zachowaniem i wyglądem. No niestety ale lepiej będzie jak jej pomogę bo poprawy nie widać.

Opublikowano

Myślę że to Mykobakterioza a skoro ryba i tak zdycha to skończ jej cierpienia.

Swoja drogą zaopatrz się te testy. Przynajmniej paskowe. Nie są potrzebne często ale czasem ratują całą obsadę.