Jump to content

Zmiana filtra

Vin1985

Recommended Posts

Witam,

Mam okazje na zmiane filtra UNIMAX 150 na UNIMAX 200. Czy przy podmiance musze na cos uwazac? Czy do nowego filtra lepiej przelozyc stare wklady? Czy moga byc nowe? Czy jezeli nowe to musze plukac w wodzie z akwa? Dzieki za pomoc ;-)

Akwarium 112l malawi z saulosi

No jak nowe... a skąd bakterie w złożach weźmiesz, przeżuć stare wkłady oczywiście. Rozumiem że chodzi Ci o unimaxa 250, on ma 4 kosze więc jeżeli wkłady masz już zużyte to proponuje zacząć od 3 koszy ze starymi mediami i jednym świeżym, co trzy tygodnie bym jeden kosz wymieniał na świeży. Cyba że Ci się nie chce to podłącz 250 - tkę na 5-6 tyg. równocześnie z 150.

Czyli Ty masz już ten unimax 250 podłączony do akwa? Jeżeli tak i chodzi Ci przez miesiąc to ok. Ja o wymianie wkładów pisałem w kontekście "zachowania biologii" w baniaku (3 stare wkłady i jeden świeży, potem kolejna podmiana na kolejny nowy wkład itd) ale to w sytuacji jeżeli chciał byś w nowym filtrze mieć inne, nowe złoża albo stare już by się zaczęły nie nadawać do filtra.

Co do wymiany wkładów to nikt Ci nie poda jakiegoś ścisłego terminu bo to zależy chociażby od rodzaju wkładu (zupełnie inne terminy "przydatności" będzie miał węgiel a inny ceramika) i jakości danego wkładu. Ja mam wszystkie kubły zasypane ceramiką i od ponad roku jeszcze niczego nie uzupełniałem ani nie wymieniałem, założyłem prefiltry i wszystko puki co gra.

Konrad, mówiłem o starym filtrze że chodzi on ok miesiąca. W przeciągu tygodnia powinienem mieć już 250. W filtrze 150 mam wkłady które dawali standardowo. Ale zrobię tak jak mówisz; do nowego filtra włożę stare wkłady + jeden nowy i sukcesywnie będę podmieniać. Czyli wnioskuję że w nowym filtrze mogę zastosować 4xceramika bez żadnych innych udziwnień?? :) wielkie dzięki za pomoc !

No to teraz zrozumiałem... zrób tak jak piszesz. Na wszelki wypadek możesz dodać do nowego złoża jakiś bakterii np. JBL FilterStart (nie jest to konieczne przy podmianie tylko jednego kosza), zasyp całość ceramiką i pomyśl o jakimś prefiltrze.

Jeśli chodzi o bioceramikę, dołączaną do filtrów Unimax, to zalecenia producenta odnośnie sposobu postępowania z mediami filtracyjnymi - jak dla mnie - nie są jednoznaczne. Z instrukcji wynika bowiem, że wystarczy raz na pół roku wypłukanie wkładu BioCeraMax w wodzie akwariowej, przy czym poniżej jest informacja: "albo połowę wkładu wymienić".

Przy czym ta bioceramika wizualnie jest dość mocno porowata i do czasu gdy nie straci takiej struktury, moim skromnym zdaniem nie ma sensu myśleć nad jej wymianą. Zresztą jeśli "biologia" nie będzie wyrabiać w akwarium, wówczas da o sobie znać NO2 i wtedy będzie wiadomo, że czas na zmiany.

Tak na marginesie, dlaczego planujesz Unimaxa 250 do swojego akwarium ? Prawdę powiedziawszy, w takim zbiorniku można byłoby spokojnie "obsłużyć" biologię filtrem wewnętrznym (oczywiście przy założeniu, że ilość ryb, które posiadasz jest odpowiednia na ten litraż tj. harem 1+3 małej mbuny.

Na wszelki wypadek możesz dodać do nowego złoża jakiś bakterii np. JBL FilterStart

Z tym konkretnym preparatem byłbym ostrożny bo z tego co kojarzę jest to "typowy" biostarter zawierający pożywkę (nie są to same bakterie). Sprawdzonym środkiem, który wielu z Nas używało jest Prodibio Biodigest i jeśli mógłbym coś zasugerować to polecam właśnie ten preparat, choć w tej konkretnej sytuacji jest to zbędne.

Generalnie tylko z tego tytułu że mam okazję za bezcen zakupić owy filtr a obecny oddać rodzicom do ich 112L. Zakładam że mam harem 1+5 natomiast w chwili obecnej rozpoznaję tylko jednego samca i jedną samicę - reszta to młodzież. W środku zbiornika zamontowałem filtr Aquael Fan 1 natomiast te filtry są bardzo głośne. Filtr kubełkowy jest bezszelestny (akwarium znajduje się w pokoju w którym śpię. Może głupie pytanie i trochę odbiegające od tematu (chociaż wychodzę z założenia że nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi :) )zakupiłem swoim pyśkom Spirutabs- jak to im podawać? Po prostu wrzucić tabletki do zbiornika czy karmić z ręki (tylko to narazie praktykowałem). I czy pokarm Acticolor (wybarwiający w płatkach, suszone dodatki zwierzęce takie jak krewetki, rozwielitki, larwy ochotki, rureczniki) oraz ActiMin jakie mi polecono w sklepie na pewno jest odpowiednimi pokarmami??

Do tego mam jeszcze wcześniej wspomnianą spirulinę w tabletkach i tropicala malawi. Za każdą odpowiedź bardzo dziękuję !

Te pokarmy które wymieniłeś to ryby jeść będą no ale na pewno nie są one z najwyższej półki. Na żarciu dla ryb bym nie oszczędzał, wątków w dziale żywienie na ten temat jest cała masa. Tu niczego nowego nie odkryje O.S.I i NF to jest to co każdy kto używał może polecić. Przy Twojej obsadzie nawet najmniejsze opakowanie starczy na długo. Zastanów się czy chcesz karmić pysie tabletkami dla zbrojników i czy osoba która Ci to poleciła nie zrobiła tego z racji braku dostępu do innego pokarmu. Moja rada to nie kupować trocin i tutaj nie chce absolutnie nikogo obrazić ale zupełnie inne efekty możesz osiągnąć stosując lepsze pokarmy.

Co do JBL FilterStart to rzeczywiście jest to bardziej starter jak kolega Post Mortem napisał ale ja sugerowałem się bardziej niepewnością w dojrzałości złóż bo pisałeś że filtr około miesiąca chodzi. Pytanie czy robiłeś testy np. na NO2 ale to już inna kwestia.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

• Ryby które wybrałeś długo się wybarwiają, trzeba trochę cierpliwości. Samice w zależności od warunków w których się znajdują mogą być ciemniejsze. Przed wybarwieniem można próbować rozpoznać samca po płetwie grzbietowej, będzie ona ostrzej zakończona. Przy takiej wielkości trudno coś doradzić. Spróbuj wykonać zdjęcie, wstaw w tym temacie.
    • Przeniosłem do właściwego działu.  Drugi, zdublowany temat usunąłem. Jeśli pomylisz się w tytule to nie dubluj tematów, a edytuj go i masz możliwość poprawienia treści jak i samego tytułu. 
    • Witam mam młode Aulonocara Stuartgranti USISYA 3-4cm . Lecz wszystkie mają ubarwienie dorosłych samców. Niby były Karolinę karmą ma wybarwienie i samicę mają spłowieć . Czy jest to możliwe czy kupiłem po prostu 10 samców ? 
    • Super tak też myślałem , w takim razie narazie nie kupuje cyrkulatora. 
    • Hej  Akurat mam te same filtry w bardzo podobnym litrażu  u mnie jest to klasyczne 450l czyli 150x50x60cm. Wszyscy doradzali mi od razu falownik 5000l/h. Kupiłem, włożyłem, okazało się że robi taki prąd (bez względu na ustawienie), że młode ryby nie chciały pływać tylko stały jak pstrągi w potoku. Kupiłem mniejszy, 3000l/h. Ryby niby pływały, ale tak sobie pomyślałem po co mi ten falownik skoro i tak odchodów nie widać? Wyjąłem go więc z akwarium. Taki stan rzeczy trwał przez ponad pół roku. Ryby podrosły, zaczęły się pojawiać jakieś odchody w niektórych miejscach o mniejszej cyrkulacji więc włożyłem ten większy model i teraz raz na dzień włączam go na kwadrans, żeby ruszył czym trzeba i z głowy. Podejrzewam, że gdybym miał mniej zagruzowaną aranżację to obyłoby się beż falownika. Wniosek taki: wg mnie na początku w takim baniaku nie potrzebujesz żadnego cyrkulatora  
    • Super dziękuję i przepraszam za zaśmiecanie , ale tak chciałam wyjaśnić Andrzejowi . Pozdrawiam
    • Dokładnie jak kolega wyżej napisał, a często cyrkulator jest przydatny jak są paskudne upały latem. Możesz wtedy dużo lepiej natlenic wodę, trochę lepiej będzie się chłodzić akwarium. Mam u siebie jbl e1502 i nie jest to jakiś demon przepływu. E1902 jest mocniejszy ale to może być tylko wystarczające przy małych rybkach.  Cyrkulator nie musi pchać wody na wprost aby zrobić tornado w akwarium. Mój jest tuż pod powierzchnią i celuje w górę, wzburza wodę i wszystko lepiej oddycha.  Mam dla przykładu np Copadichromis Borleyi Kadango " Kaziu" jakieś 20cm i jemu nie robi różnicy to że cyrkulator mocno wzburza wodę. Jest jak wielka łódź podwodna. Coś tam odczuwa i prawie od niechcenia rusza płetwami raz kiedyś. A tuż obok pływa mała Aulonocara jakieś 4,5cm i dla takiej ryby te same warunki to jak tajfun ale daje radę. Musi ostro zasuwać płetwami.  Odłóż sobie kasę na dobry cyrkulator, schowaj do koperty i w razie kłopotów szybko coś zamówisz Ide spać
    • Te dwa kubełki spokojnie powinny Ci wystarczyć do 375. W Aquaela bym się nie bawił, szkoda miejsca w baniaku i szpeciłby cały wystrój. Jeżeli uda Ci się odpowiednio ustawić wyloty z tych kubełków (zamiatanie odchodów z dna i ruch tafli wody) to falownika nie będziesz musiał mieć, ale to już wyjdzie w praniu, szybko, albo po pewnym czasie, jak pyski urosną i będą więcej trawić. 🙂 Falownik możesz dokupić w każdym momencie.
    • To może ja jeszcze wtrącę swoje trzy grosze chociaż doświadczenie z osób wypowiadających się chyba mam najmniejsze… 😉 W mojej opinii bycie świadkiem procesu dorastania młodych, wybarwiania i tworzenia się hierarchii jest bardzo ekscytujące i fajnie coś takiego przeżyć. Obserwacja jak w ciągu kilku miesięcy z 3/4 cm rybki wyrasta dumny 8/9 cm samiec dominujący  o rozłożystych płetwach, pięknych kolorach i wzorach dostarcza dużo radości.    Skoro zdecydowałeś się na Labeotropheusa to z tego co kojarzę u niektórych gatunków od narybku  wiadomo co jest samcem, a co samicą, wiec tutaj kwestia układu byłaby wyjaśniona.  To samo dotyczy też Metriaclimy, która odrzuciłeś chyba poprzez brak dostępności w TanMal, jeśli by się pojawiła to masz drugi gatunek z już gotowym układem.  W jednym i drugim przypadku szedłbym w układ 2/6 czyli 8 sztuk.    Przy „Maingano” to loteria, więc 8-10 sztuk. Chindongo Saulosi to specyficzny gatunek i tak jak już koledzy wspominali chyba nie ma przypadku żeby ktoś miał więcej lub tyle samo samic jak i samców, zawsze jest to na korzyść samców i to ze znaczną przewagą. Dlatego sugerowałbym zakup minimum 12 sztuk z czego masz szanse uzyskać 4-5 samic. Kolejna kwestią jest fakt, że Saulosi byłby najsłabszym pyskiem w Twoim baniaku i przy wzięciu 4 gatunków proces wybarwiania samców mógłby być opóźniony (mam to u siebie i kilka osób ma podobnie). Podsumowując,  ja zdecydowałbym się na młode ryby, a później zrobił redukcje, która wydaje mi się jest łatwiejsza (sprzedaż czy choćby oddanie za darmo) niż szukanie dorosłych samic i ich wprowadzanie do dorosłej obsady o ukształtowanej hierarchii i bardziej atrakcyjne od zakupu dorosłych ryb zwłaszcza, że to Twoje początki w Malawii. Mówię to jako młody adept malawistyki i jest duże prawdopodobieństwo, że za pare lat zrobiłbym inaczej. 😁  
  • Topics

• Images

• Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.