Skocz do zawartości

Od paletek do Malawi.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wodę podmieniam codziennie w małej ilości żeby uniknąć spadków temperatury. Wydaje mi się, że wówczas nic nie stoi na drodze, żeby do podmian po prostu dodawać minerały czy tez sodę. Poza tym tak jak wspomniałam, zawsze można dać do korpusów grys, wówczas woda będzie nieco twardsza.

Faktem jest, że ryby z pokoleń F2 i dalej, zaadoptują się w wodzie bardziej miękkiej, mam przykład na swoich rybach ale do tego czasu musiałabym skoczyć z PH 6.2 do 8 i faktycznie nie wiem, czy to sie uda.

Może komuś się to udało i coś napisze w temacie ?

Opublikowano

Oczywiście, że nic nie szkodzi tylko upierdliwe jest

Grys koralowy nawet w 2 korpusach to za mało w Twoim przypadku. Nie liczył bym na zbyt wiele.

Pyszczaki pewnie przeżyją i w Twojej kranówce tylko czy o to chodzi w naszym hobby?

Opublikowano

Odbierasz mi nadzieję :( Dzisiaj mam spotkanie akwarystów, to poruszę mój temat, aczkolwiek z racji wody mam wokół niemal samych paleciarzy ale jest kolega z Tanganika też :)

Opublikowano
Odbierasz mi nadzieję :( Dzisiaj mam spotkanie akwarystów, to poruszę mój temat, aczkolwiek z racji wody mam wokół niemal samych paleciarzy ale jest kolega z Tanganika też :)

Broń boże. Wskazuje tylko trudne punkty.

Weź butelkę po 5l mineralnej i zrób symulację jak a akwarium

Zobaczysz jak parametry Ci się będą zmieniać

ps. ja walczyłem w drugą stronę. Roślinne na zasadowej,twardej wodzie + CO2 bez RO. Niby było fajnie ale nie do końca. Wystarczyło, że się skończyło CO2 i od razu PH w górę a w akwarium bałagan.

Opublikowano

Zbyt niskie Ph tez nie jest dobre, bo powoduje wahania parametrów. I tak źle i tak nie dobrze. Kiedyś chciałam hodować krewetki Sulawesi, baniaczek 20l, gryz koralowy i niestety, Ph7, w porywach 7.5 a dla pysi to pewnie 8 i nie niżej, prawda ?