Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, też mam problem z ocieraniem się rybek, nie jest to jakoś uporczywe, na pięć minut 2/3 rybki ocierają się po 2/3 razy o piasek.


Dane akwa:

6700_6847.png

Karmienie:

Osi spirulina, Osi shrimp brinks, NF food S, NF plant S. - 3 razy dziennie małe dawki. (rano OSI spirulina, po południu wymiennie OSI shrimp/NF food, wieczorem NF Plant S)

Opublikowano

Moge potwierdzic z hikari,karmie raz na tydzien namaczajac 20min,ryby po 5min zaczynaja sie troche ocierac. Przestaja po kilkunastu minutach

Ogolnie robia to bardzo sporadycznie

  • Dziękuję 1
Opublikowano

To ja też się dołączę do tematu :) Też mam ten problem i używam karmy Hikari, nie namaczając jej. Moje pytanie jest takie, czemu ta karma kiedy się jej nie namacza, powoduje że rybki potem ocierają się o podłoże i kamienie?


Od jutra zaczynam ją namaczać przed podaniem rybkom.

Opublikowano

Jak namoczysz to zrozumiesz. Rozmiar zwiększa sie dwukrotnie. Wiec jeżeli nie namoczysz i ryba to zje to spuchnie jej pokarm w brzuchu i jest to dla niej niewygodne. Pomijając aspekt zdrowotny. Oto powod.


Pozdrawiam


Wysłane z LG L9

Opublikowano

No to i ja się podłączę. Zbiornik po restarcie (opis w innym poście). Akwa dojrzewało najpierw miesiąc, poźniej po restarcie ze 3 tygodnie (zamknął się wówczas cykl). Parametry ph 8, kh 9, gh 15, NH3/4 nie wykrywalne, NO2 i NO 3 niewykrywalne na ten moment, temp. 27 stopni. Stosuję też purigen firmy sachem w kuble. Rybki w akwa od tygodnia (wszystkie od Pawlaka). Nie widzę żadnego nalotu i ocieranie nie jest nagminne, ale jednak zauważalne w przestrzeniu kilku minu. Ogólnie ryby bardzo żywe, ruchliwe i nie są płochliwe. Karmię tropicalem w płatkach (malawi i spirulina 36%). Sądzę, że trochę źle zaprogramowałem karminik i dostawały za dużo. Dzisiaj nie jedzą już praktycznie 24 godziny, ale nadal można zaobserwować ocieranie o piach. Ile je jeszcze przegłodzić bo są też i maluchy więc nie chciałbym ich tak przetrzymywać za długo. Jakieś inne sugestie?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.