Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W moim baniaku 240l (120 x 40 x 50) pływa sobie obecnie 26 młodych pyszczaków. Wielkość ich to około 4 i 5 cm.

Posiadam filtr zewnętrzny Tetraec EX 700, ( 700l/h) oraz filtr wewnętrzny, mechaniczny o przepływie 700 l/h.

Moje pytanie brzmi:

Czy te 2 filtry wystarczą, a jeśli nie, to czy mogę dołączyć drugi filtr wewnętrzny 500l/h,(który posiadam) zamiast kupowania nowego o większej przepustowości.

Konkretnie czy 2 małe wewnętrzne zastąpią jeden większy?

Z góry dziękuję

Opublikowano

ja jednak zdecydowałbym się zakupić nowy,mocniejszy filtr(chyba że funduszy brak,ale zawsze możesz te 2 słabsze odsprzedać i kasa na nowy by się znalazła...).

Zyskujesz więcej miejsca w szkle (o wrażeniu estetycznym nie wspominam).

Opublikowano

Czemu sądzisz że będzie za słaby, ja mam już 5 rok i daje radę.

A co do miejsca nie bardzo rozumiem, przez co zyska więcej miejsca. zamiast

Mechanik musi być, i nie będzie może musiał dokładać cyrklatora.

Opublikowano

[quote

Posiadam filtr zewnętrzny Tetraec EX 700, ( 700l/h) oraz filtr wewnętrzny, mechaniczny o przepływie 700 l/h.

Moje pytanie brzmi:

Czy te 2 filtry wystarczą

ad.1.sądzę że jeden za słaby...(moja uwaga tyczy się tylko i wyłącznie przy używaniu TYLKO 1-go filtra wewn.) patrz cytat powyżej

ad.2. w moim przekonaniu DWA mechaniki zajmą więcej miejsca aniżeli JEDEN...

ad.3. nie zaprzeczam że mechanik MUSI BYĆ

Opublikowano

Ja mam u siebie EX 700 jako biologi.

Aquaszut 750 jako mechanik.

Do tego jeszcze JVP 101 3000l/h i wszystko jest ok.

Jeśli w kubełku nie będzie gęstego wkładu to bez tego cyrkulatora też da radę oczywiście zależy na jakiej wysokości będzie kubełek bo jak będzie stał metr pod akwarium to będzie ledwo ledwo chodził.