Jump to content

Pyszczaki obgryzają glonojady

lewy93

Recommended Posts

Jaką kryjówkę chcesz zrobić zbrojnikowi? Skoro pyszczaki to terytorialiści to zaraz któryś samiec sobie obejmie "kryjówkę" za swój teren. Kolejna sprawa jest taka, że zbrojniki to ryby nocne, czyli w ciągu dnia powinny mieć spokój. A z racji tego, że pyszczaki są agresywne, to takowego nie zaznają.

Nie pomogłeś mi... Czekam na wypowiedzi innych użytkowników forum w tej sprawie

myślę że inni wypowiedzą się nie inaczej, zbrojniki nie pasują do malawi, raz że nie ten biotop, 2 mają zupełnie inne wymagania i jeśli zależy ci na nich to dla ich dobra oddaj je gdzieś gdzie będą miały warunki.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

• Serio zainwestuj w plexianą pułapkę. Zbiornik masz umiarkowanie zagruzowany. Miejsca do jej umieszczenia dość. Wszystko wchodzi z czasem. Raz na jakiś czas obracasz, przedstawiasz w inne miejsce i takie tam. Max długość polowania na konkretną rybę to dwa dni u mnie, ale nie siedzę i nie patrzę non stop.  W dwa dni wydlubalem 12 Saulosi i dwa nimbo tak na spokojnie. Wlazło to wyjąłem. Siatką mogę zapomnieć. 
    • He, lubię @Pikczer Twoje opisy 😅 Przed chwilą kolejna próba zakończona porażką. Chyba faktycznie skorzystam także z sugesti @Bartek_De i kupię większą siatkę, a może podbierak żeby zastawić pół akwarium 😁 U mnie ryby nie boją się tak siatki. Jak wkładam cokolwiek do środka to myślą, że będzie jadło. Nawet jak są dwie czy trzy w baniaku, a ja podaje pokarm to normalnie pływają w toni i jedzą koło siatek.  Wracając do samicy od kilku dni jej złapanie jest jeszcze trudniejsze bo przy karmieniu/wyłączeniu falownika podpływa do szczelin w skałach i tam „poluje” na młodą Metriaclimę uniemożliwiając jej pobieranie pokarmu. Najlepsze jest to, że po przegonieniu Hary i zastawieniu siatką dalej probuje ją dorwać. Co za uparciuch…😆 
    • @Dominikaa21 Wymieszaj jak uważasz. Procentowe mieszanie pokarmów w puszce niewiele da bo i tak sypiesz porcje mieszane. Ja robiłem w ten sposób , że kupowałem mniej więcej tej samej gramatury opakowania i po prostu mieszałem. Jeżeli chcesz zachować jakieś procentowe stosunki to wtedy syp każdy pokarm osobno w odpowiednich ilościach.  Ja tak nie robiłem.   Ja w tej chwili podaję trzy rodzaje pokarmów : dwa rodzaje dafni i trzeci to Vibra Bites Hikari. Wszystkie trzy mam wymieszane w puszce jak niżej. Jeszcze podaje ( ale to już osobno) Multi Fit raz w tygodniu .  Są to drażetki przyklejane do szyby.  Z pyszczakami robiłem tak jak wyżej opisałem w innym poście.  Ryby były wybarwione , żwawe i często inkubowały.   
    • Andrzeju a powiesz mi jeszcze o proporcjach jak wymieszać te pokarmy by nie przedobrzyc z mięsnym a więcej zielonego np mogę dać do puchy 100g dla miesaczy 100g dla wszystkożercow i jak wyżej kolega zauważył więcej dla roślinożerców czyli np 250g i razem wszystko wymieszać tak będzie dobrze? Jestem w tym zielona 🙈. Jak mecze to przepraszam
    • Właśnie zmierzyłem.. 27 W pobiera przy wypełnieniu koszyka 177g siporaxem w koszyku (full)  i do tego dołączonej dedykowanej gąbce aquaela i SKRECENIU przepływu na MIN.! Na pusto jak i z w.w konfiguracja  z największym przepływem głowica bierze 32W.
    • Podobnie zaobserwowałem u mnie, rzadko można zobaczyć dwa wybarwione samce w jednym zbiorniku. Być może ta odmiana wybarwia się wcześniej tak jak opisał Bartek_de. 
    • Nauczka na przyszłość trzeba się pytać.A rybki z Częstochowy
    • Wielka siatka i najważniejsza sprawa, jak już z nią idziesz w stronę akwarium to nie pokazuj jej rybom. Moje małpy jak zobaczą czarną siatkę to są czujne. Odsłon pokrywę, coś udawaj, niech siatka leży na górze, niech ryby się wyciszą. Przyjdź za kwadrans, coś udawaj. Obserwuj samicę, zobacz gdzie odpoczywa. A później raz dwa i przy odrobinie szczęścia w kilkanaście sekund złapiesz samicę. Ja nie łapię ryb dłużej jak powiedzmy 5 minut bo się stresują. Robię przerwy nawet pół dnia albo dzień i wtedy jest szybka akcja.  A najlepiej mi to idzie jak chcą kolację i są głodne. Wiele ryb nie zauważa że kogoś złapałem w siatkę.  Podobnie jak @Bartek_De używam też czasami drugiej do zaganiania. 
    • A skąd te ryby jeśli można wiedzieć? Też nieraz takie dostałem... Malutkie i już mocno kolorowe. To loteria co z nimi będzie. Może będzie z czasem wszystko w normie albo będą zawirowania z kolorami. Gdzieś kiedyś czytałem, że po odstawieniu hormonów potrafią zrobić się dużo bardziej blade już na zawsze. Ale to tylko jakaś taka opowieść. Miałem u siebie kilka takich ryb, które mając około 3-4 cm były wg mnie zbyt kolorowe i po długim czasie np rok beznadziejne się wybarwily. Były "popsute". 
  • Topics

• Images

• Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.