Skocz do zawartości

Zmiana z Holendra na Malawi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jedyne co może stresować ryby w oświetleniu to temperatura. Przy testach które robiłem wyszło mi że jeżeli schodzimy poniżej 4000K ryby zaczynają się stresować.

A tutaj to ja sie nie zgodzę. U mnie właśnie przy świetle 3500k ryby są o wiele spokojniejsze kiedy zgaszę światło zimniejsze 6500K, natomiast kiedy zrobie na odwrót ryby wpadają w popłoch. Wogóle temperatura barwowa 3500K to temperatura światła o poranku i wieczorem kiedy słońce zachodzi więc niby czemu miała by straszyć ryby ?

Opublikowano
[ciach]

Głównymi przyczynami płochliwości są złe parametry wody i źle dobrana obsada.

Masz absolutną rację i trudno się z tym nie zgodzić.

Ja chciałem tylko nadmienić, że duża ilość światła potęguje problem powstający z przyczyn podanych przez Ciebie.

Autor zresztą i tak zrobi jak będzie chciał

Opublikowano

No zobaczę jak to wizualnie będzie się prezentowało, ale dzięki Wam wiem, że tymczasowo światło nie jest to problemem. Podejrzewam, że w dłuższej perspektywie czasu skończy się i tak na 2 statecznikach 1x24W lub 1x24W+2x24W załączanych oddzielnie. Bo inaczej majątek na prąd wydam :P Holendra oświetlałem max 8h, a tutaj 12h przy takiej mocy to jednak trochę kasy więcej w skali miesiąca.

Widzę, że dużo osób poleca piasek KREISEL i tutaj widzę, że są 2 rodzaje piasek kwarcowy 099 oraz piasek do piaskownic 098. Który jest odpowiedniejszy? Czy ktoś z was ma na zdjęcia z takim piaskiem w zbiorniku? Czy jest raczej biały czy bardziej żółty?

Co do wody, to różnie z nią bywa. W perspektywie dłuższego okresu czasu z kranu leciało

PH: 7.4

GH: 10-13

KH: 6-7

Jak mają się te parametry w stosunku do malawi?

Opublikowano

Oba są odpowiednie. Pooglądaj zbiorniki w galerii, tam większość jest z tym piaskiem. http://www.klub-malawi.pl/index.php/galeria/?g2_itemId=114021

Ja mam ten pierwszy.

--

Co do wody, to różnie z nią bywa. W perspektywie dłuższego okresu czasu z kranu leciało PH: 7.4 GH: 10-13 KH: 6-7 Jak mają się te parametry w stosunku do malawi?

Chyba się jeszcze nie zapoznałeś z FAQ, poczytaj a na pewno znajdziesz wiele odpowiedzi.

http://forum.klub-malawi.pl/faq.php

Musiałby zobaczyć jeszcze NO3 wtedy będziesz wiedział czy RO będzie potrzebny.

Opublikowano
Zapoznałem się,

Azotan i azotyny na pewno są na niskim poziomie bo lałem tą wodę bezpośrednio do akwarium z krewetkami cristal red, które są bardzo wrażliwe.

Tak ale wymagają wody całkowicie odmiennej niż pyszczaki.

PH w tym przypadku jest za niskie

Opublikowano

Ja mam w kranie też pH 7.4, daję przy podmianie 1 miarkę JBL AquaDur Malawi, wcześniej dawałem sodę oczyszczoną i pH jak w podpisie bez wahań. Poza tym pH 7.4 nie jest wcale takie złe, większość ryb kupowanych u Nas jedzie na kranówce, jedynie z F0 by to nie przeszło.