Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tak troszke odbiegne od tematu.. Czy uwazacie ze bezpieczne jest ustawienie zbiornika na 1 pietrze? to bedzie okolo 500 KG .. na dlugosci 120 cm, to jest wysoki zbiornik ale jak to jest duza powierzchnia to chyba ok no nie?

Co do roslin to troche jestem rozdarty :( chcialbym miec zielen w zbiorniku ale jak to nie jest naturalne srodowisko otych ryb to nie beda sie dobrze tam czuly. Dodatkowo jak rosliny maja kwasne liscie to nie zmienia pH wody?

Opublikowano

Jeśli jest to mieszkanie w bloku lub domu jednorodzinnym o normalnej porządnej konstrukcji to spokojnie możesz stawiać. Zakładam że nie chodzi Ci o jakąś nadbudówkę z kartongipsu :)

Co do roślin to myślę że nie tyle ryby będą się źle czuły z roślinami co rośliny z wodą o parametrach malawi. Po prostu nie da się uprawiać wielu roślin w takiej wodzie. Jedynie najprostrze i najmniej wymagające rośliny podołają w takich warunkach.

Opublikowano

Co do roslin to troche jestem rozdarty :( chcialbym miec zielen w zbiorniku ale jak to nie jest naturalne srodowisko otych ryb to nie beda sie dobrze tam czuly. Dodatkowo jak rosliny maja kwasne liscie to nie zmienia pH wody?

Rośliny pomimo że mają kwaśne liście nie zmieniają PH wody, a właśnie dlatego nie są zjadane przez pyszczaki.

Opublikowano

naprawde mam teraz dylemat bo bardzo chce ryby z malawi ale nie wydaje mi sie zeby piasek i kamienie byly wystarczajace zeby wygladalo to efektownie a z drugiej strony jak zrobie w tym ogromnym zbiorniku cos innego niz Malawi to czuje ze go zmarnuje bo takie zwyczajne bedzie (chodzi o ryby)...

o plastiku wogole nawet nie mysle jakby ktos chcial zaproponowac sztuczne rosliny...

Kupilem dom wlasnie i pomieszczenie w ktorym chcialem dac zbiornik jest na pierwszym pietrze. Mieszkam w Wielkiej Brytanii wiec podlogi sa raczej z belek - nie betonowe jak w polsce.

Opublikowano

Przeglądałeś galerie? Jest wiele zbiorników które mnie osobiście zachwycają, piasek i kamienie mówisz że "pusto"... Wcale nie, przy dobrze dobranej obsadzie cały czas w zbiorniku panuje ruch, gonitwy, zaloty.... sama natura, roślin nikt ci nie zabroni jeśli będziesz chciał to będziesz miał, Perez napisał już jakie rośliny możesz mieć, Vallisneria jak się rozrośnie, będzie zielono i wcale dużo nie musisz jej mieć. masz wybór teraz tylko się zdecyduj ale mówię ci że warto, miałem różne biotopy i nigdy ale to nigdy już nie odwrócę się od malawi :)

Opublikowano
Kupilem dom wlasnie i pomieszczenie w ktorym chcialem dac zbiornik jest na pierwszym pietrze. Mieszkam w Wielkiej Brytanii wiec podlogi sa raczej z belek - nie betonowe jak w polsce.

Wiec powinienes zadbac aby akwarium bylo ustawione w poprzek belek, BYLE NIE WZDLUZNIE !!!.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Jakie stopki? Akwa powinno stać całą swoją powierzchnią na blacie. Najlepiej między akwa a blat dać jakąś matę żeby nie było styku dwóch tak twardych powierzchni i naprężeń. :)

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.