Skocz do zawartości

Malawi 140l w przygotowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie rozumiem. Mówisz żebym wyrzucił gąbki z wnętrza filtra zewnętrznego, a równocześnie mam założyć gąbkę przed filtrem. Gdzie tu sens? Pamiętaj, że funkcję filtra mechanicznego będzie spełniał filtr wewnętrzny. Z tego co mówisz mam wyrzucić węgiel aktywny i zeliot mineralny i zastąpić go ceramiką lub keramzytem, dobrze rozumiem? Co jest z nimi nie tak, że trzeba je zastępować? Sorry, ale dużo rzeczy nie rozumiem, a zbiornik już zalewam za 3 dni i chcę być wszystkiego pewien, chcę wykluczyć wszystkie możliwe błędy.

--

Czy mam wrzucić na starcie zbiornika jakieś bakterie?

--

Ludziska pomóżcie, za dużo pytań i wątpliwości, a punkt "0" już za 3 dni!!!

Opublikowano

A sens tu taki, ze uwalniasz miejsce w kubełku na sensowne medium. Ponadto, mając prefiltr na wlocie czy na rurze, nie musisz otwierać kubla do czyszczenia ( co jest zbawienne dla trwałosci i szczelnosci filtra). Pysie wydalają calkiem spore ilości odchodów, taki prefiltr znacznie utrudni zamulenie kubełka g..nem

Węgiel aktywny na starcie akwarium nie jest potrzebny. Zeolitu nie wymieniaj ( choć ci, ktorxy go używają w filtrach piszą, ze trzeba go wymieniać co jakiś czas - nie stosuję, nie wiem)

Na start daj odrobinę uryny i bakterie.

Opublikowano

Wywal zeolit, węgiel wyciąg i zostaw sobie, może się kiedyś przydać, dokup bioceramiki, uzupełnij kosze do pełna i wsio. Z tym prefiltrem to jak kol. wyżej napisał, załóż na rurę zasysającą żeby Ci niepotrzebny syf do kubła nie leciał.

Opublikowano

Ok. Zeolit i węgiel usuwam i na ich miejsce daję ceramikę. Napiszcie mi jeszcze jakie konkretnie wrzucić bakterie przy starcie. Muszę również nadmienić, że na początku przeleję trochę wody z dojrzałego zbiornika.

Opublikowano

1. Albo wpuszczasz ryby startowe i dodajesz Prodibio Biodigest (bakterie bez pożywki) pożywkę wyprodukują ryby startowe (np niewielka część docelowej obsady)

2. Dajesz Prodibio Biodigest i dodajesz troszkę własnej pożywki (uryna)

3. Zalewasz akwarium dodajesz sera nitrivec (bakterie z pożywką)

We wszystkich przypadkach kontrolujesz parametry.

Pierwszej metody nie wszyscy polecają bo jakby nie było woda jest niedojrzała i ryby się mogą męczyć.

Jeżeli coś pomotałem niech mnie ktoś poprawi.

Opublikowano

Decyduję się na "sera nitrivec". Kolejne pytanie odnoście filtra wewnętrznego - czy przepływowość 1000l/h nie będzie za duża, tym bardziej, że zastosuję pompę z nakładaną gąbką, bez możliwości regulacji ciśnienia. Zastanawiam się, czy nie zastosować jednak 600l/h?