Skocz do zawartości

Malawi 140l w przygotowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Kolego musisz sie zastanowic czy chcesz pokarm dobry czy taki ktory moze byc?? Jezeli chcesz bardzo hikari to sobie zakup, byly polecane inne pokarmy dla Ciebie. Osobiscie polecam NF i Osi spiruline. I hikari nie jest dla leniwych źle chyba zrozumiałeś. Miej świadomość że pokarmy hikari trzeba namaczać za każdym razem.

Meszek to moze wyjasnij dlaczego przy tym pokarmie "ktory moze byc"

widnieje literka W w tabeli pokarmow?

Robicie jakies tabele piszecie ze pokarm wysokiej klasy a pozniej jak ktos pyta to slyszy ze to szajs,wiec moze lepiej zrezygnowac z wszelakich tabel i baz ryb skoro nikt nie potrafi tego ogarnac....

Opublikowano
Meszek to moze wyjasnij dlaczego przy tym pokarmie "ktory moze byc" widnieje literka W w tabeli pokarmow? Robicie jakies tabele piszecie ze pokarm wysokiej klasy a pozniej jak ktos pyta to slyszy ze to szajs,wiec moze lepiej zrezygnowac z wszelakich tabel i baz ryb skoro nikt nie potrafi tego ogarnac....

Robicie??. A jak masz taki pomysł na zamkniecie tego to zapraszam do otwarcia nowego tematu.

Najlepiej będzie jak spytasz twórce tej tabeli na pewno odpowie dlaczego tak a nie inaczej. Jesteś na forum już trochę czasu i dobrze wiesz jakie pokarmy są polecane najbardziej. Z jakich pokarmów są hodowcy zadowoleni i sa to pokarmy Osi, Naturefood. Miałem Hikari i jakoś nie jestem zbytnio zadowolony. Jak poczytasz moje posty na pewno zauważysz ze nigdy nie napisałem ze Hikari to "szajs"

Sam osobiści podajesz tylko jeden pokarm Hikari i dużo innych. Dlaczego??

Opublikowano
Robicie??. A jak masz taki pomysł na zamkniecie tego to zapraszam do otwarcia nowego tematu.

Najlepiej będzie jak spytasz twórce tej tabeli na pewno odpowie dlaczego tak a nie inaczej. Jesteś na forum już trochę czasu i dobrze wiesz jakie pokarmy są polecane najbardziej. Z jakich pokarmów są hodowcy zadowoleni i sa to pokarmy Osi, Naturefood. Miałem Hikari i jakoś nie jestem zbytnio zadowolony. Jak poczytasz moje posty na pewno zauważysz ze nigdy nie napisałem ze Hikari to "szajs"

Sam osobiści podajesz tylko jeden pokarm Hikari i dużo innych. Dlaczego??

Siema wiem ze pokarmy nf i osi jak i new era sa lepsze nawet jesli chodzi o sam zapach i syfienie wody,tyle ze wkurza mnie to ze ktos pisze w tabeli ze pokarm wysokiej klasy,pozniej jakis nowy uzytkownik forum to czyta kupuje hikari,i co sie okazuje?

ze to pokarm taki sobie przez nikogo polecany.

Napisalem "robicie",bo jestem tego zdania ze jesli ktos jest klubowiczem to w mniejszym czy wiekszym stopniu ma wplyw

na tresc forum.

Ja podaje 2 rodzaje hikari gold i stample i te pokarmy zostaly mi polecone tu na forum jak zaczynalem przygode z malawi,

oczywiscie karmie tez nf,osi,new era,jbl

Hikari podaje okazyjnie ze wzgledu na moczenie i to ze rozpadajac sie syfi troche wode

dobra koniec OT

Opublikowano

No Panowie, taka dyskusja mi się podoba. Teraz już wiem dużo więcej o pokarmach i raczej nie będę zaczynał od Hikari. Napiszcie coś jeszcze o tym UV-C, czy nie szkodzi to rybkom i czy faktycznie jest takie efektywne jeśli chodzi o glony, jak się tego używa, czy ciągle, raz na jakiś czas?

--

W związku z tym, że dużo użytkowników chwali hodowlę z Zabrza (Coube), oraz dlatego, że Pan Sakowski bardzo pozytywnie zaskoczył mnie cenami "Pseudotropheus saulosi", zdecydowałem się rybki zakupić od niego. Mam nadzieję, że dobrze robię.

Opublikowano

Jesli chodzi o uv uzywalen dosc dlugi czas(filtr hw z wbudowana uv)

najpierw raz w tygodniu pozniej trzy razy w tygodniu non stop

nie zauwazylem zaniku glonow.

Nie widze sensu walki z glonami w naszych akwariach:)

Jedni mowia ze warto uzywac inni ze nie ilu ludzi tyle zdan

Moze to cos pomoze

http://forum.klub-malawi.pl/lampa-uv-woda-t11559.html

http://forum.tropheus.com.pl/index.php?action=vthread&forum=1&topic=214

--

I sam sobie odpowiedziałeś na tema Hikari. I to jest pokarm z wysokiej półki pokarmów.

ale ja nie twierdze ze to pokarm wysokiej klasy,chodzilo mi o to ze informacje w tabeli wprowadzaja w blad,sam napisalem ze przeszedlem na inne pokarmy a ten podaje sporadycznie( mam jeszcze z 0,5kg)

Napisalem tylko ze moze nim kolega karmic;-)

napewno lepszy od tropicala..i mysle ze jezeli ktos zaczyna dopiero i nie jest w stanie kupic nf i osi to spokojnie mozna zaczac od hikari

Opublikowano

Właśnie ,że nie zgodzę się z tobą Damian87. Lepiej od razu karmić lepszym pokarmem. Nie trzeba od razu kupować kilka rodzajów pokarmów i to w dużych opakowaniach. Na początek spirulina OSI (22zł) i brine shrimp osi (17zł), a za miesiąc dorzucić granulaty NF. I w ten sposób masz porządny pokarm ,a nie kolekcję średniej jakości pokarmów z którymi nie wiadomo co zrobić.

Już edytowałem tak ważną informację :-) !

• Dziękuję 1
Opublikowano
Właśnie ,że nie zgodzę się z tobą damian77. Lepiej od razu karmić lepszym pokarmem. Nie trzeba od razu kupować kilka rodzajów pokarmów i to w dużych opakowaniach. Na początek spirulina OSI (22zł) i brine shrimp osi (17zł), a za miesiąc dorzucić granulaty NF. I w ten sposób masz porządny pokarm ,a nie kolekcję średniej jakości pokarmów z którymi nie wiadomo co zrobić.

Damian87 jak juz cos,jak wiemy imiona piszemy wielka litera

Opublikowano
Damian87 jak juz cos,jak wiemy imiona piszemy wielka litera

Czy mi się wydaje czy to jest Ot a może imiona z dużej czy małej litery związane są z pokarmami. Do tego rodzaju uwag służy PW

Teraz już wiem dużo więcej o pokarmach i raczej nie będę zaczynał od Hikari

Kolega juz chyba wie jakie pokarmy bedzie podawal. Ciesze sie ze zrozumial to i na pewno kiedys jego pupilki się pięknem odwdzięcza

Co do lampy UV nie jestem ani przeciwnikiem ani zwolennikiem. Jak dla nie musi być.

Co do ryb to sam ocenisz czy sa ładne czy nie za jakiś czas.

Opublikowano
Hikari podaje okazyjnie ze wzgledu na moczenie i to ze rozpadajac sie syfi troche wode

Możesz powiedzieć jakiego typu używasz? sinking czy floating? czy w twoim przypadku po wrzuceniu hikari,woda śmierdzi? ja używam hikari cichlid excel(sinking),i po wrzuceniu do baniaka,woda śmierdzi przez około 1h.Co do syfienia,to ja namaczam przez 5min.,i granulki nie syfią wody.