erima Opublikowano 24 Stycznia 2013 #1 Opublikowano 24 Stycznia 2013 Witam wszystkich. Przed chwilą się zarejestrowałem.Od roku posiadam małe 25l akwa, w którym mam kilka gupików i innych, tym podobnych. Właśnie czekam za moim prezentem imieninowym, czyli 140l, w którym znajdą się Pseudotrpheus saulosi.
piotriola Opublikowano 25 Stycznia 2013 #2 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Witaj na forum, czekamy na fotki
pablojogi Opublikowano 25 Stycznia 2013 #3 Opublikowano 25 Stycznia 2013 witaj i powodzenia z przyszłym malawi:-)
erima Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor #4 Opublikowano 7 Lutego 2013 Zbiornik wystartował 1 lutego 2013. 140 litrów - 80x35x50. Pod zbiornikiem styropian - 2,5cm. Podłoże: Biały piasek wapienny - 1,0-1,5mm - 12kg. Fioletowy (żony ulubiony kolor ) piasek kwarcowy - 0,8-1,2mm - 3kg. Biały wapień filipiński - 8kg. Czerwony wapień koralowy - 7kg. Pod kamienie położony styropian - 2cm. Tło mnie nie zachwyca, więc je niedługo wymienię. Filtr biologiczny: kubełek HW-302 - pełna ceramika - prefiltr na wlocie, deszczownica Filtr mechaniczny: Aquael Circulator 1000 - biogąbka na wlocie Grzałka: 100W Termometr: 2 sztuki z przodu w narożnikach Pokrywa: dedykowana z oświetleniem 2x18W, nie mam pojęcia jakie jarzeniówki, docelowo zmienię na coś efektowniejszego. Rośliny: Kryptokoryna x2 (nie podoba mi się) i chyba marnieje, więc raczej do wymiany, Anubias x1. Temperatura: 26-27. Na starcie wlałem kilka szklanek wody i trochę śmieci z filtra z dojrzałego zbiornika. W niedzielę 3 lutego wlałem "sera nitrivec". We wtorek 5 lutego wrzuciłem 3 rybki startowe (Danio). Poniżej zdjęcia.
erima Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor #5 Opublikowano 7 Lutego 2013 Poniżej zdjęcia robione wczoraj (6 lutego).
pablojogi Opublikowano 7 Lutego 2013 #6 Opublikowano 7 Lutego 2013 dwa kolory skał- tak sobie ale to kestia gustu, trochę małe to akwa- nie poszalejesz z rybami.
Bojar Opublikowano 7 Lutego 2013 #7 Opublikowano 7 Lutego 2013 Akwarium za małe na jakiekolwiek pyszczaki. Ja proponowalbym proponował bym muszlowce np. Multiki. Akwarium na nie w sam raz a rybcie zajefajne. Wysłane z mojego ST26i
erima Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor #8 Opublikowano 7 Lutego 2013 Jeśli chodzi o dwa kolory skał, to mi akurat się to podoba. Nie chodziło mi o uzyskanie podobieństwa do oryginalnego środowiska Malawi. Faktycznie jest to tylko kwestia gustu. Wywaliłem dzisiaj kryptokorynę i planuję zakup jeszcze jednego Anubiasa. Jeśli chodzi o wymiar akwarium, to minimum zostało osiągnięte, więc jakoś to będzie.
Carssi Opublikowano 7 Lutego 2013 #9 Opublikowano 7 Lutego 2013 Ja mam niemiłe doświadczenia z wapieniem filipińskim. Jeden z moich saulosi źle ocenił jedna dziurę i w niej utknął. Wyciągnąłem już sztywnego biedaka podczas czyszczenia akwarium... Ta sama sytuacja może się przytrafić gdy stosujesz czerwony wapień koralowy lub jakikolwiek inne, równie porowate skałki.
erima Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor #10 Opublikowano 7 Lutego 2013 Możliwe, ale to tak samo jak w naturze. Nigdy nie przewidzisz. Tak samo jak choroby. -- Napiszcie może jakieś komentarze na temat sprzętu.
Rekomendowane odpowiedzi