Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Proszę o podpowiedź. Mam panoramiczne akwarium 240 l. Mam wielką ochotę je zmienić na Malawi. Myślę o obsadzie wielogatunkowej. Chciałbym aby znalazły się w nim Pyszczaki Saulosa. Oprócz nich jakie inne rybki można do nich dodać?

Opublikowano

Don_kamilo dobrze prawi. Ja również mam 240-ke ale zwykłą i do saulosi dodałem rdzawe i m. joanjohnsonae. Z tym ostatnim pysiem jest o tyle fajnie że można bez problemu dokonać weryfikacji płci a co za tym gdzie dokonać redukcji i zostawić zgrany haremik. Polecam.

Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Witam mam nadzieje, że założyciel postu się obrazie, że się podpiąłem do tematu ale buduję właśnie podobne akwarium i mam kilka pytań, poczytałem już trochę ale nadal mam mętlik w głowie:

Sprzęt zakupiony:

120x40x50 panorama

Ehaim PRO 3e 2074

Skały Manten 20kg wapienie 40kg

Piasek 15kg z jeziora malawi i 15kg biały z certyfikatem

Grzałka 150W Jager

1. Czy jest jakaś zasada odnośnie układania kamieni np. boki obłożone a środek pusto lub np. poukładać kamienie na tyłach akwarium na całej długości...

2. Czy filtr mechaniczny w środku to konieczność nie podoba mi się to strasznie, (jeżeli będę odmulał dno, co 2-3 dni)

3. Obsada, bardzo podobają mi się:

Labidochromis caeruleus "yellow" do tego chciałbym dobrać jakąś kolorystycznie kontrastową rybkę np. niebieską może Saulosi lub Maingano

Ile osobników dobrać do takiego baniaka, i jak dobrać je terytorialnie chodzi mi i o to że są rybki które pływają w toni wodnej a inne trzymają się dna i jaskiń, chciałbym uniknąć sytuacji w której rybki będą pochowane po kątach a w akwarium będę oglądał skałki ;)

Będe wdzięczny ża każdą podpowiedz i krytykę :)

Opublikowano
Witam mam nadzieje, że założyciel postu się obrazie, że się podpiąłem do tematu ale buduję właśnie podobne akwarium i mam kilka pytań, poczytałem już trochę ale nadal mam mętlik w głowie:

Sprzęt zakupiony:

120x40x50 panorama

Ehaim PRO 3e 2074

Skały Manten 20kg wapienie 40kg

Piasek 15kg z jeziora malawi i 15kg biały z certyfikatem

Grzałka 150W Jager

1. Czy jest jakaś zasada odnośnie układania kamieni np. boki obłożone a środek pusto lub np. poukładać kamienie na tyłach akwarium na całej długości...

2. Czy filtr mechaniczny w środku to konieczność nie podoba mi się to strasznie, (jeżeli będę odmulał dno, co 2-3 dni)

3. Obsada, bardzo podobają mi się:

Labidochromis caeruleus "yellow" do tego chciałbym dobrać jakąś kolorystycznie kontrastową rybkę np. niebieską może Saulosi lub Maingano

Ile osobników dobrać do takiego baniaka, i jak dobrać je terytorialnie chodzi mi i o to że są rybki które pływają w toni wodnej a inne trzymają się dna i jaskiń, chciałbym uniknąć sytuacji w której rybki będą pochowane po kątach a w akwarium będę oglądał skałki ;)

Będe wdzięczny ża każdą podpowiedz i krytykę :)

1 ukladasz jak Tobie sie podoba, byle cyrkulacja byla ok

2 mozesz kupic 2 kubly i jeden jako mechanik ale czy to oplacalne?, po za tym mechanika sie maskuje duza bryla i go nie widac.

3 yellow+ maingano+saulosi kup po 8 szt kazdej haremy same sie uloza (mozliwe wielosamcowe yellow/saulosi)

Opublikowano

"po 8 szt każdej haremy" to nie za dużo jak na takie akwarium ?

--

Dodatkowe pytanie czy w takim baniaku można trzymać ślimaki typu AMPULARIA

I czy to możliwe żeby w taki środowisku żyła sobie mała żabka typu Karlik szponiasty ?

Opublikowano

Elozox zaproponował Ci zakup 8 młodych nie wybarwionych pyśków na początek. Z biegiem czasu ryby wybarwią się i utworzą haremy. Czeka Cię wtedy redukcja. Sam zaobserwujesz ile czego zostawić. Z reguły jeden samiec + 3/4 samice. Jak rybki są młode to nie będziesz znał płci, więc bierze się więcej, żeby nie wyszło odwrotnie tzn. przewaga samców.

Niestety z rozpoznaniem płci yellow a szczególnie maingano będziesz miał problem.

Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Oleraf dzięki za sprostowanie, tak się domyślałem że będzie trzeba przeprowdzić selekcję, szkoda że nie można kupić odrazu odpowiedniej ilości samic :( jak znam siebie to się przywiąże do rybek i będzie mi żal ich oddawać, tymbardziej że nie wiadomo w czyje ręce trafią i jak będą traktowane.