krzysiekkk Opublikowano 19 Stycznia 2013 #11 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Jesli chodzi 1000 czy 1500 to zalezy z czym on bedzie pracowal. Jesli zalozysz gruba gabke mozna sie pokusic o 1000. A jesli bedzie gesta gabka to anpewno 1500
waszek18 Opublikowano 19 Stycznia 2013 #12 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Nie dalbym do swojej 160tki mniej niz 1500l. Jak dla mnie ten model to minimum do metrowego podloza
Post_Mortem Opublikowano 20 Stycznia 2013 #13 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Jesli chodzi 1000 czy 1500 to zalezy z czym on bedzie pracowal. Jesli zalozysz gruba gabke mozna sie pokusic o 1000. A jesli bedzie gesta gabka to anpewno 1500 Tylko jaki jest sens używać szybko zapychającej się gęstej gąbki do filtracji stricte mechanicznej ? ;-)
eljot Opublikowano 20 Stycznia 2013 #14 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Tylko jaki jest sens używać szybko zapychającej się gęstej gąbki do filtracji stricte mechanicznej ? Testowałem różne gąbki gdy jeszcze miałem głowicę w akwa. Przy mocnej pompie i rzadkiej gąbce, drobny "pył" przelatuje przez cały układ i klarowność wody może pozostawiać wiele do życzenia. No i osobiście wolę częściej czyścić gąbkę i zarazem akwa z "syfu" bo chyba o to chodzi w filtracji mechanicznej. Oczywiście nie piszę o sytuacji gdzie po 3 dniach przepływ spada do zera. IMHO najlepsza jest taka o średniej gęstości która łatwo wchłania wodę (są takie z jakiejś pianki, trudno zatapialne IMHO beznadzieja)
krzysiekkk Opublikowano 20 Stycznia 2013 #15 Opublikowano 20 Stycznia 2013 No wlasnie o to mi chodzilo ze gesta gabka to tylko grobe rzeczy wylapuje a drobny syf plywa dalej. Post mortem odczytales priv?
spek Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor #16 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Kupiłem turbo 1500 ale to jest taka krowa że z pojemnikiem nie zmieścił się do akwarium musiałem zostawić sama gąbkę ale razie-czego mogę założyć sam pojemnik choć obym nie musiał tego robić Tak to wygląda
Rekomendowane odpowiedzi