Skocz do zawartości

Nowy zbiornik kilka pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam do was kilka pytań zbiornik zalałem w sobotę a wczoraj przyszedł mi dopiero filtr zewnętrzny HW-302 z wkładami

ZEOLIT MINERALNY CERAMIKĄ oraz WĘGIEL AKTYWNY

Po jakim czasie wyjąć węgiel aktywny i czym później zastąpić koszyk ?

Kiedy mogę wpuścić rybki startowe ?

Opublikowano
Witam mam do was kilka pytań zbiornik zalałem w sobotę a wczoraj przyszedł mi dopiero filtr zewnętrzny HW-302 z wkładami

ZEOLIT MINERALNY CERAMIKĄ oraz WĘGIEL AKTYWNY

Po jakim czasie wyjąć węgiel aktywny i czym później zastąpić koszyk ?

Jak wyzej kolega powiedzial, wegiel zastap ceramika.

Kiedy mogę wpuścić rybki startowe ?

Zamiast ryb, sprobuj z alternatywnymi metodami np.bakterie, uryna itd. Jest to opisane na forum wielokrotnie

• Dziękuję 1
Opublikowano

Gąbki mam na spodzie koszyka waty nie było w zestawie watą mam przykryć ceramikę i zeolit tak ?

--

Jak wyzej kolega powiedzial, wegiel zastap ceramika.

Zamiast ryb, sprobuj z alternatywnymi metodami np.bakterie, uryna itd. Jest to opisane na forum wielokrotnie

Właśnie wróciłem ze sklepu kupiłem sera bio nitrivec

Opublikowano
Gąbki mam na spodzie koszyka waty nie było w zestawie watą mam przykryć ceramikę i zeolit tak ?

To wszystko zależy od tego przez który koszyk najpierw będzie przepływać woda - w tym koszu umieszczamy wkłady do filtracji mechanicznej. Z drugiej strony jak założysz gąbkę na rurę zasysającą wodę z akwarium (tzw. prefiltr) to do filtra zewnętrznego nie musisz już wkładać gąbki. Najlepiej załadować wszystkie koszyki w filtrze bioceramiką.

--

Wata na samej górze musi być

Ale Kolega przecież napisał, że nie ma waty ;-)

• Dziękuję 1
Opublikowano
Właśnie wróciłem ze sklepu kupiłem sera bio nitrivec

Dodaj do akwa i za trzy dni wpuść 3 rybki startowe - kontroluj parametry kropelkami, poczytaj FAQ (nie lej do akwa ;))

Jak duże to akwa?

Opublikowano
Dodaj do akwa i za trzy dni wpuść 3 rybki startowe - kontroluj parametry kropelkami, poczytaj FAQ (nie lej do akwa ;))

Jak duże to akwa?

160L

Węgiel wyjąłem na sam dół dałem zeolit na środku pusto a na gorę ceramikę może tak zostać ?

za jakiś czas dokupię ceramikę i uzupełnię tan środkowy koszyk na wąż ssący do tego koszyczka wsadzę watę :)

mam jeszcze pytanie co do tego sera bio nitrivec na opakowaniu jest napisane że jedna nakrętka na 25l wody nakrętka ma 10 ml czy nie będzie za dużo ?

Opublikowano
mam jeszcze pytanie co do tego sera bio nitrivec na opakowaniu jest napisane że jedna nakrętka na 25l wody nakrętka ma 10 ml czy nie będzie za dużo ?

To są bakterie z pożywką więc na start możesz nawet wlać więcej :)

• Dziękuję 1