Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szczerze powiem ci że jeśli masz go kupić (chyba że po prostu masz) to odradzam, raz że to już przeżytek, dwa jest do max 200L i wyd. pompy ma 680L bodajże poza tym często cieknie, zobacz sobie JBL E901 ten na pewno da radę

Opublikowano

Spokojnie sobie poradzi ten filtr, ale ja na Twoim miejscu planowałbym mniejszą ilość ryb w takim litrażu.

PS. Gdybyś mógł poprawić temat wątku (Filtr zamiast "Filter") bo trochę bolą oczy ;-)

• Dziękuję 1
Opublikowano
Szczerze powiem ci że jeśli masz go kupić (chyba że po prostu masz) to odradzam, raz że to już przeżytek, dwa jest do max 200L i wyd. pompy ma 680L bodajże poza tym często cieknie, zobacz sobie JBL E901 ten na pewno da radę

Ok dziekuje bardzo

Opublikowano

Zasada jest taka, że filtr dobieramy do ilości ryb, które planujemy w zbiorniku. Akurat Fluvale są dobrymi filtrami. Sam użytkowałem swego czasu model 304 i 305 i złego słowa o nich nie mogę powiedzieć (niektórzy akwaryści się skarżyli, że głośno pracują, ale to kwestia konkretnego egzemplarza, a nie modelu - u mnie takich niedogodności nie doświadczyłem). Tak dla uściślenia to ciekną filtry Tetry, a nie Fluvala ;-)

Nie mogę się zgodzić, że przy wyborze filtra powinniśmy się kierować kryterium "przestarzałości" modelu. Akurat w przypadku renomowanych firm takich jak Eheim (seria Classic) lub Fluval prosta konstrukcja jest zaletą bo gwarantuje niezawodność.

Oczywiście nie musicie się ze mną zgadzać ;-)

• Dziękuję 1
Opublikowano

No i ja się nie zgodzę niestety Eheim??? Owszem stara dobra szkoła ale Fluval'a to za darmo bym nie chciał, miałem 304 i same problemy. Nie wiem może się taki mi trafił, jednak opinia została i nic tego nie zmieni, zawsze będę odradzał Fluval'e

Opublikowano
No i ja się nie zgodzę niestety Eheim??? Owszem stara dobra szkoła ale Fluval'a to za darmo bym nie chciał, miałem 304 i same problemy. Nie wiem może się taki mi trafił, jednak opinia została i nic tego nie zmieni, zawsze będę odradzał Fluval'e

Widocznie trafiłeś na jakiś felerny egzemplarz. Ja przez 3 lata użytkowałem 304-kę, a przez kolejne 2 lata model 305 i pracę tych urządzeń oceniam na "piątkę z plusem". Rozumiem Cię, że mogłeś się zrazić - ja wyrobiłem sobie niezbyt dobre zdanie o cyrkulatorach Atmana, co nie zmienia faktu, że wiele osób je sobie chwali i uważa za cud techniki.

Opublikowano

Bardzo dobrze, że przedstawiłeś swoją ocenę filtra. Dzięki temu Kolega Tomas77 ma świadomość, że w przypadku zdecydowania się na ten sprzęt może trafić na felerny egzemplarz, choć moim zdaniem takie prawdopodobieństwo jest bardzo niewielkie. O problemach z Fluvalem tak naprawdę przeczytałem na forach internetowych. Osoby, które znam osobiście, a które również używały (lub używają) filtrów tej firmy były (i są) podobnie jak ja bardzo zadowolone z tego wyboru.

pozdrawiam :-)

Opublikowano

ten filtr chce kupic uzywany za okolo120zl narazie mam duzo innych wydatkow a jednoczesnie chce wystartowac z pyskami pozdrawiam

--

a co powiecie o dwoch filtrach kaskadowych ma to sens bo powiem szczerze ze troche jestem przerazony opiniami na forach o filtrach zewnetrznych i straszeniem o mozliwym rozszczelnieniu i zalaniu mieszkania