Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

PCV jest dość podatne na zarysowania, pozostają nie estetyczne ślady, do tego na pewno dobrze obrasta glonami. Pozostawiacie je, czy w jakiś sposób czyścicie ( ktoś wspomniał o gąbce do naczyń).

Druga sprawa, to jak rozwiązaliście kwestie montażu rurek, osprzętu który był na przyssawkach. Aktualnie miałem akwarium oklejone czarna folia, streczem. Jednak, nie byłem w stanie idealnie przyłożyć go do szyby, jeśli powstały gdzieś bąble powietrza, duże czy małe to robi się w tym miejscu lustro po zalaniu wodą. Początkowo mi to nie przeszkadzało. Jednak apetyt rośnie w miarę jedzenia. Wczoraj kupiłem czarne PCV by wsadzić do wewnątrz akwa. Jednak dopiero po powrocie do domu, zacząłem się zastanawiać jak zamocuje falownik, rury od kubła.

Opublikowano

Rurę od kubła mam przygniecioną kamieniem maskującym go, więc nie widać jej. Mozesz spróbować zamocować ją przyssawkami od zewnątrz, załapując wąż i początek rurki.

Natomiast wszelkie urządzenia wewnętrzne musisz przykleić na szybę. Do pcv nic nie przymocujesz.

Opublikowano

Raz na początku czyściłem -gąbką małą taką samą co do filtrów (czarna)- teraz nie czyszczę i jakiś glon tam jest ale mi nie przeszkadza. Rury mam swobodnie w akwarium bo są między kamieniami ale faktycznie przyssawki dość szybko puszczają "się" od PCV.

Opublikowano

Musisz przykleić na szybę. Jeśli Ci się uda tak ustawić, by zachować obecny ruch wody to nie ma problemu, ale jak nie, to czeka Cię zabawa z nowym ustawianiem przepływu

Opublikowano

Pit, czeka bo to będzie start z malawi :)

aarset, jeśli pytasz o falownik to jvp-100.

Póki co pomysł taki, że na szybę na której ma być falownik nie położę spienionego. Jak już ustalę z czasem punkt montażu falownika, to ewentualnie może wytnę na niego dziurę.