Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Także na dzień dzisiejszy mam ponad 70 młodych i musze jeszcze chyba ze 4 takie kotniki uruchomić:)

a po ile takie saulosi w hurcie chodzą? :twisted::twisted::twisted:

Opublikowano

Jeśli chodzi o Twój problem Hubsol, to ja miałem taką sytuację z samicą M.Greshakei. Odłowiłem ją, bo praktycznie nie miała płetw, zwłaszcza ogonowej. Pływała sobie sama w kotniku, a większa część płetw odrosła w przeciągu dwóch tygodni. Po ok. 3 tyg wpuściłem ją do akwa i teraz jest moją najpiękniejszą samicą Greshakei, największą, najbardziej wybarwioną, a jaki narybek od niej jest ładny... :D próbuj, może akurat uda się rozwiązać ten problem pozytywnie, tak jak u mnie, czego Ci życzę :D

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hubsol nie rob mojego bledu i nie wpuszczaj do malych ryb doroslej sztuki. Tak bylo z moim nieszczesnym yellowkiem, ktorego dostalam do rozruszania akwa. Noi niestety rozruszal mi za bardzo. Atakowal wiekszosc z nich, dlatego szybko go wymeldowalam. Teraz mam w miare spokoj choc moj samiec saulosi jest najbardziej zapalonym tatka na swiecie :evil::evil: zadnej nie odpusci. Moj samiec pomimo dwoch udanych tarc nie wybarwil sie jeszcze do konca. Gania nawet maingano ale mam nadzieje ze sie uspokoi. Jak narazie mlode z mojego odchowu plywaja w duzym akwa i samiec je olewa i zeby tak zostalo

Pozdrawiam

Opublikowano

Hmk z tym odlawianiem pobitej, itp.. to ja mam mieszane uczucia co do takiej operacji, jak Czester..

Wyjmiesz, ona sie pod kuruje, wróci, i ja sklepia jako obca...

Teoretycznie mozesz probowac, a noz Ci sie uda, Sisionowi sie udalo, powodzonka...

Z drugiej jednak strony, no maluchow nigdy bym jej nie wpuścił...

• 15 lat później...
Opublikowano

Mam od 2 miesięcy rybkę. Od jakiegoś czasu widzę że ma coraz mniejszą tylnią płetwę. Tzn jakaś rybka ją atakuje i wyrywa ogon. Odizolowałem rybkę w innym zbiorniku. Proszę o radę co mam dalej robić. 

Opublikowano (edytowane)

Czekać, miałem kiedyś samca pseudotropheusa benetosa, któremu samiec alfa obgryzł płetwę do samej nasady odizolowałem go do kotnika i po jakimś czasie całkowicie mu odrosła,  ale trochę to trwało.

Edytowane przez Bezprym
  • Lubię to 2
Opublikowano

Z moich obserwacji ogony z czasem odrastają, nawet jeżeli są doszczętnie wyskubane do nasady. Większy problem jest z płetwą grzbietową. Zwłaszcza uszkodzenia pierwszych trzech,czterech promieni owszem wygoją się, ale pletwa często zostaje zdeformowana. 

• Lubię to 2
Opublikowano

Generalnie odrastają płetwy ogonowe prędzej czy później.  Wszystko zależy od tego czy ma oskubaną poniżej nasady płetwy i od warunków w akwa.  Dlatego warto rybę odizolować. Ale nie jest powiedziane , że po powrocie zostanie zaakceptowana.  Warto wtedy troszkę zmienić aranżację.  Ale to znowu wiąże się ze zmianą cyrkulacji. Próbować warto.  Ja miałem kiedyś taki przypadek z samicą " rdzawego".  Płetwa ogonowa nie odrosła. Nie odizolowałem i później spokojnie pływała bez  ogona. 

Zdjęcie byle jakie ale pokazuje jak wyglądała:

DSC_0364-1.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano

Do mnie kiedyś przyjechała świeżo kupiona samiczka, nie miała ogona, brutalnie obgryziony, była sama w worku. Stwierdziłem, że pozostawię wszystko naturze. Po około 2 miesiącach ogon był prawie idealny. A teraz to piękna, zdrowa, duża samiczka. Nie ma śladu po wcześniejszych urazach. 

Właśnie może być później kłopot z powrotem do akwarium, może dojść do takiej samej sytuacji. Ale nie musi. A może lepiej zostawić to naturze? Może już przestaw odrobinę aranżację?