Skocz do zawartości

Podmiana 90% wody (po miesiącu dojrzewania)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy/Koleżanki,

Akwa dojrzewało przez miesiąc, ale że się dałem namówić na urynę wg dziwnego przelicznika (coż zaufałem kumplowi akwaryści co o to o tym poczytał) no i nalałem za dużo. Po miesiącu testy paskowe JBL pokazują duży poziom no2 i no3 więc wczoraj wymieniłem 85-90% wody i dzisiaj dupa też wysokie. Po podmianie ładnie spadły a teraz znowu lipa. No gdzie to się tego mogło tyle nagromadzić? Baniak 450L (150x50x60).

No zrozpaczony jestem po prostu. Miesiąc szalg trafił, a trzeba było mi nie kombinować postępować zgodnie ze starą akwarystyczną szkołą zakładania akwa...

Opublikowano

Napisz ile tego nasikałeś i ile wyszły Ci testy.

Oczywiście tak duża podmiana wody nie była mądrym posunięciem ale jakby za późno na naprawę tego stanu rzeczy.

Walczyć z NO2 i NO3 można również innymi sposobami, nie tylko podmianą.

Opublikowano

nie używaj słów duży, mały ale podaj wymierne wartości.

Ile masz No2 i No3. No2 powinno już znikać. Rozumiem że filtry już pracują non stop ?

Opublikowano

Używasz testów paskowych których dokładność pozostawia wiele do życzenia. Będziesz musiał chyba zainwestować w dokładne testy kropelkowe :-D

fon ;-)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Hej,

Filtry chodziły non stop przez miesiąc. Uryny poszło z 1,5 l bo mniej więcej tyle pokazał ten super przelicznik. Wiem, że muszę zainwestować w kropelki. Odnośnie paska to jest to pasek JBL i poziom NO2 i NO3 były mocno różowe czyli no2 jakies 10 i no3 500m (lub więcej) stąd zdecydowałem się na tak dużą podmianę.

Opublikowano

Dawno się tak nie uśmiałem:D sorry, ale wyobraziłem sobie jak słepiesz piwsko i 1,5l zamiast do kibelka to do akwarium.

A tak na poważnie. Nie wiem czy nie lepiej zacząć od nowa. Tutaj jest potrzebna rada wielkiego specjalisty.

Opublikowano
Hej,

Filtry chodziły non stop przez miesiąc. Uryny poszło z 1,5 l

No to ładnie zaszalałeś ;-):-P. Ale bez dokładnych testów to możemy sobie gdybać co można. Od testów należy zacząć :-D

fon ;-)

Opublikowano

Ja bym zaczął od początku, nie ma co gdybać kombinować jak to będzie i co z tego wyjdzie.

Człowiek uczy się na błędach i czasami musi się narobić jak za dużo ich namnoży.

Oczywiście kropelki to podstawa.

• Dziękuję 1