lewy93 Opublikowano 11 Stycznia 2013 #1 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Kupiłem dzisiaj 3 pyszczaki złociste, mają około 4cm. Są identycznego ubarwienia jak ten na zdjęciu,Czy mogę mieć pewność że to samice?
Raffy Opublikowano 11 Stycznia 2013 #2 Opublikowano 11 Stycznia 2013 A jakim cudem chcesz płeć oznaczać u 4cm ryb? Toż to dzieci jeszcze, u auratusów przy 7-8cm już zaczynają się przebarwiać, co wyrośnie to wyrośnie, przekonasz się
Post_Mortem Opublikowano 11 Stycznia 2013 #3 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Gdybyś kupił małe M. estherae red blue to miałbyś pewność co do płci, ale w przypadku M. auratus to jak wróżenie z fusów. Jeśli dzisiejszy nabytek to jedyne osobniki auratusów w Twoim akwarium to powinieneś jeszcze dokupić ryb tego gatunku, bo z 3 sztuk to nawet haremu nie skompletujesz (oczywiście przy założeniu, że się nie okaże, że masz same samce).
lewy93 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor #4 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Jeśli dzisiejszy nabytek to jedyne osobniki auratusów w Twoim akwarium to powinieneś jeszcze dokupić ryb tego gatunku, bo z 3 sztuk to nawet haremu nie skompletujesz Nie są to jedyne ryby. Szukałem informacji na temat rozpoznawania płci u tych pyszczaków i nic nie było. Wielkie dzięki, trzymam kciuki żeby się okazało że to same samice
Post_Mortem Opublikowano 11 Stycznia 2013 #5 Opublikowano 11 Stycznia 2013 trzymam kciuki żeby się okazało że to same samice Też Ci tego życzę, ale jak zapewne wiesz w przypadku pyszczaków z reguły nie wygląda to tak kolorowo. Jeśli jednak "trafiłbyś" na 3 samice to tak jakbyś wygrał w Toto Lotka :-)
Rekomendowane odpowiedzi