Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O którą ci chodzi ;) Aktualnie u mnie pływa fryeri samotny samiec (samica po drugiej, bardzo długiej inkubacji nie doszła do siebie) 1+3 Chewere, 1+3 Red-red, 1+2 perlmut, w planach dokupienie 2 samic fryeri i 3 samic perlutów (małe ale zadziorne:))

Tobie do fryeri 1+2 proponuję dodać Yello i Melanochromis joanjohnsonae i u tych gatunków spróbowałbym wielosamcowo.

Obsada mięsożerna więc nie ma kombinowania z karmieniem.

Opublikowano

Eliot Twoja obsada:fryeri,chewere,aurora-była ostatnią jaką zakodowałem:)-i ta właśnie mi przypadła do gustu!! (teraz przy redach perlmutach i chewera musi iskrzyć ostro!-czy nie?).......aktualnie przebywam na wyspach a tu z malawistami oraz sprawdzonymi "malawi-szopami" lipa-bynajmniej mi się póki co nie udało wyhaczyć nic konkretnego:(-więc wybieram z tego co jest-jeszcze chwile mam-baniak już jest i startuje w marcu więc może uda mi się powiększyć pole zasięgu....wracając do tematu:joanjohnsonae-ok,Yello-niestety odpada jak dla mnie-miałem-doceniam zalety że niekonfliktowy,rozjasni baniak,mięsożerca-ale nie chce;)...a co z chewere(chciałbym je mieć i mam dostęp:))-trzeba się nakombinować z karmieniem przy fryeri??...do rozjaśnienia baniaka myślałem właśnie o saulosi,magunga lub deep'ach.......szczerze to myślę teraz tak:

-fryeri

-chewere

-magunga

-joanjohnsonae

jeśli chodzi o karmienie-myślę że sobie poradzę-to nie pierwsza moja malawka:)bardziej chodzi mi o temperamenty danych gatunków gdyż tych jeszcze nie miałem....??

Opublikowano
Eliot Twoja obsada:fryeri,chewere,aurora-była ostatnią jaką zakodowałem-i ta właśnie mi przypadła do gustu!!
Ta sprawdzała się bardzo dobrze, niestety jakieś choróbsko skóry pozbawiło mnie auror:(
(teraz przy redach perlmutach i chewera musi iskrzyć ostro!-czy nie?)
Jest spoko, królem baniaka nadal jest chewere (syn poprzednika :)) na drugim miejscu jest fryeri choć redzik się stawia:) Perlmuty ze względu na wielkość na szarym końcu ale nie gnębione. Fryeri trochę nosi ale chyba ze względu na brak samic.

a co z chewere(chciałbym je mieć i mam dostęp)-trzeba się nakombinować z karmieniem przy fryeri??
Nie ma większych problemów karmię 50/50. Wszystkożercy uzupełniają dietę spiruliną w formie tabletek przyklejanych na szybę. Fryeri nie potrafi ich skubać ;) (podobnie jak glonów) za to uzupełnia dietę narybkiem (praktycznie zerowa przeżywalność).
teraz tak:

-fryeri

-chewere

-magunga

-joanjohnsonae

Chewere i joanjohnsonae to "królowie" kamieni i w toni szału nie robią ;) za to magungę pływającą w toni można zobaczyć :) co przy twojej wysokości baniaka się liczy.

Opublikowano
Fryeri trochę nosi ale chyba ze względu na brak samic.

hehe-życie!!

no i wszystko w temacie:bardzo wielkie dzieki Eliot za wywód z autupsji oraz wachową poradę:)tego właśnie mi trza było,na taka pomoc liczyłem i takową otrzymałem!!...więc zrobię tak(jak często na tym forum można usłyszeć:"...a i tak zrobisz jak będziesz chciał!..."heheh)-i tak zrobię:):

-fryeri 1+2 (nie jak wcześnej myślałem 1+1)

-magunga 1+5/6 (choć jest jescze jedna opcja jak wcześniej pisałem:-m.hojomaylandi chizumulu "w zastępstwie" magungi czy też aurory-prszę o sugestie-czy w tym przypadku to już tylko kwestia gustu?)

-chewere-jako jedyny"szczelinowiec"-zrezygnuje z joanjohnsonae na koszt wielosamcowego układu chewery czyli 2+4/5-i tu proszę o (chyba;))ostatnią podpowiedź-dobrze kombinuje??-tak bym wolał jeśli da radę-Twoim zdaniem...

Opublikowano
układu chewery czyli 2+4/5-i tu proszę o (chyba)ostatnią podpowiedź-dobrze kombinuje??-tak bym wolał jeśli da radę-Twoim zdaniem...
U mnie przez pewien czas pływało coś, ni to samiec ni to samica, dostawało baty i zazwyczaj miało poobgryzane płetwy, głównym sprawcą tego był samiec Alfa. Zlitowałem się nad biedakiem i jego wegetacją, oddałem go razem z grupką młodych, ale próbować można :).
Opublikowano

Zarybiane akwa będzie podrostkami więc sytuacja w sumie z czasem wyklaruje się sama...Dzięki jeszcze raz...pozdrawiam