Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

niedługo dostawa baniaka i powoli układam sobie w głowie i na papierze co jak ustawić. Mam dwa kubły unimaxa 500 i 700. Akwarium ma wymiary 240x60x55h.

beztytuuwfn.jpg

Unimaxy te mają po dwa wyloty i zasysy. Zastanawiam się czy je zrobić tak jak na rysunku, czy może jednak lepiej pościć po przekątnej.

beztytuu1dm.jpg

Mam jeszcze cyrkulator JVP 102. I teraz kolejne pytanie. Jeżeli filtry będą ustawione po każdej ze stron (nie po przekątnej) to skierować go w kierunku mocniejszego filtra (700) czy słabszego (500)?

Zapomniałem dodać że chciałbym wszystkie rurki zasysające schować za tłem. chyba że schowam tylko prawą stronę, która jest widoczna od salonu, a lewą przesunę bliżej przedniej szyby i chowam ją za kamieniem. Mogę także wszystkie rurki zasysające rozłożyć w różnych częściach akwa, np. rozłożyć je po całej długości tylnej szyby chowane za tłem. W tedy powycinałbym tylko "wizjery" zasysowe w tle od spodu. Co o tym myślicie?

Opublikowano

Nie mam filtrów takich jak Ty.Mam dwa filtry hamburskie w rogach.Wyloty mam skierowane tak,że w akwarium się robi obieg wody w " koło" nie ma żadnego cylkulatora i jest ok.Są bezobsługowe w zasadzie te filtry.Jak miałem skierowane dwa do siebie to robiły się glony czarne.Zmieniłem w jednym kierunek przepływu jak wspomniałem wyżej i znikły po kilku dniach.Wiadomo,że cylkulator musisz skierować do mocniejszego filtra.Pozdrawiam :)

Opublikowano

Z tym cylkulatorem raczej tak zrobię, ale to się jeszcze okażę przy aranżacji. Po rozmowie z kumplem deszczownie z 500 daje na prawą szybę (tą widoczna) a do 700 dorobię deszczownię o dł do 2m i puszczę ją po długości akwa. "Faja" od 500 wzdłuż tylnej szyby a od 700 pod kątem na przednią. Zasysy jeden z lewej strony przód a pozostałe 3 na tylnej ścianie po narożnikach i na środku za tłem.

Tak będą wyglądały (prawdopodobnie) wyloty oraz cyrkulacja wody. beztytuu2ku.jpg

• 2 lata później...
Opublikowano
Tak ja się podpiąłem żeby kolejnego wątku nie zaczynać :)

Z jednej strony rozumiem Twoją argumentację, że się podpinasz do wątku poświęconego filtracji, żeby nowego nie zaczynać, ale Twoja filtracja ma się nijak do tej, o której napisał autor tego wątku (no może jedynie to, że macie kubełki tej samej firmy ;-)

Zakładam odrębny wątek, do którego przenoszę posty w sprawie Twojej filtracji:

http://forum.klub-malawi.pl/ustawienie-filtrow-akwarium-126-l-t26062.html?t=26062

• Dziękuję 1