Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przy NO3-0 wystarczą większe podmiany a w kuble bioceramika, w jednym koszu zeolit może zostać.

Marek jesteś pewien że przy 60 pyszczakach + dodatki w 300l to wystarczy?

Bo ja się obawiam że NO3 to początek problemów, w miarę wzrostu ryb zaczną pogarszać się pozostałe parametry. Podstawa to porządek z obsadą ale kolega chce przetestować na własnej skórze , oj przepraszam rybiej :(

Opublikowano

Chciał bym tylko zaznaczyć że wraz z wzrostem ryb nastąpi ich systematyczna redukcja, w chwili obecnej są młode, niech podrosną i dopiero wtedy nastąpi jakaś selekcja ;) I nie mówię ze jest ich dokładnie 60 sztuk jest już jakieś 54-55 ( wiadomo kilka sztuk padło ). Podmiana wody zrobiona, jutro zrobię test wody

Opublikowano
I nie mówię ze jest ich dokładnie 60 sztuk jest już jakieś 54-55 ( wiadomo kilka sztuk padło ).

Wiadomo ? sorry ale takie podejście do tematu powoduje że ... to tyle w tym temacie ode mnie. Powodzenie mimo wszystko.

Opublikowano

Gdybym wiedział, że w Sosnowcu jest taki sklep w którym kupię w 100% zdrowe ryby i przy takiej ilości żadna nie padnie to z chęcią wybrał bym się na zagraniczną wycieczkę do Sosnowca. Tyle z mojej strony

Opublikowano
Marek jesteś pewien że przy 60 pyszczakach + dodatki w 300l to wystarczy? Bo ja się obawiam że NO3 to początek problemów, w miarę wzrostu ryb zaczną pogarszać się pozostałe parametry. Podstawa to porządek z obsadą ale kolega chce przetestować na własnej skórze , oj przepraszam rybiej

Jak najbardziej przyznaję rację:) Napisałem to z założeniem, że kolega doprowadzi obsadę do porządku.

Opublikowano

Ale na samym wstępie nie powinieneś kupić więcej niż 25 sztuk :) i nie więcej niż 3 gatunki. Musisz zrozumieć, że mając przerybienie, które wynosi 300% nie będziesz w stanie obserwować, czy twoja filtracja jest dobra, gdyż co miesiąc te ryby będą więcej sikały i parametry będą u ciebie skakać jak w oscyloskopie.

W pierwszej kolejności musisz poczytać, które ryby mogą ze sobą żyć.

Druga rzecz, to wybranie dwóch lub trzech gatunków w ilości: 3 samce +10/12 samic.

Następny etap to sprawdzanie parametrów aby przekonać się czy biologia w akwarium pracuje dobrze.

To naprawdę nie jest takie trudne jak się wydaje.

Sam u siebie miałem za dużo ryb, przez co dużo więcej pracy kosztowało mnie dbanie o ten zbiornik. Odkąd mam 9 sztuk dorosłych ryb + zawsze te 8/10 sztuk młodych rybek, które po 4 miesiącach są odławiane do oddania, to mam święty spokój i wszystko co muszę robić z akwa to co tydzień 30l wody do wanny, płukanie gąbki oraz dolanie wody. Wszystko. Nie zastanawiam się, czy mój filtr jest wystarczający, czy nie.

Więc proszę w imieniu kolegów i koleżanek, którzy starają Ci się pomóc. Najpierw zredukuj obsadę, czyli poczytaj o tym na forum (milion tematów), potem zapytaj nas czy taka obsada jest ok. My "zatwierdzamy lub odrzucamy". I dopiero teraz dobieramy media filtracyjne. Wiemy, czy możemy odjąć odrobinę ceramiki aby dołożyć coś innego.

Oto moja wypowiedź w tym temacie.

Pozdrawiam i życzę powodzenia :)