Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No dobra obsada jest tylko mam problem co do ilości. Teoretycznie na 450 L (150x50x60) mogę wpuścić jakieś 22-24 sztuki.

Padła sugestia o bandzie demasonów i sporej ilości Membe deep. Biorąc pod uwagę zasugerowane 3+7 Membe deep oraz moje 1+4 hongi, 1+4 interruptus to na wspomnianą bandę (również 3+7???) demasonów nie mam co liczyć. Może w takim razie wziąć red-red 1+3/4 i zwiększyć liczbę demonów? Generalnie nie chciałbym rezygnować z tych wymienionych gatunków. Jeśli już to chyba z interruptusa bo stosunkowo ciemny jak demasoni.

Co sądzicie?

Opublikowano

Jak dla mnie planujesz za dużo ryb.

Na 150cm to tak naprawdę możesz hodować 4 gatunki w układzie 1+4.

Demasoni to w naturze samotnik.

Na forum poleca się obsady z dużą ich ilością by rozładować agresję.

Moim zdaniem ryba ta powinna być polecana do dużych zbiorników, wielogatunkowych w układzie 1+4.

Znam dwa takie akwaria.

Nawet na tym forum są osoby, które od kilku lat z powodzeniem tak hodują demasoni. Ryba zachowuje się wtedy całkiem inaczej niż w dużej grupie, jest spokojniejsza, pilnuje swojego kamienia.

Opublikowano

Fotownik no chyba masz niestety rację. Zostanę przy takim układzie jak piszesz, ewentualnie zamiast interruptusa wezmę 2+8 demasoni choć to pewnie u mnie nie przejdzie:)

Dzięki.

Opublikowano
No dobra obsada jest tylko mam problem co do ilości. Teoretycznie na 450 L (150x50x60) mogę wpuścić jakieś 22-24 sztuki.

Padła sugestia o bandzie demasonów i sporej ilości Membe deep. Biorąc pod uwagę zasugerowane 3+7 Membe deep oraz moje 1+4 hongi, 1+4 interruptus to na wspomnianą bandę (również 3+7???) demasonów nie mam co liczyć. Może w takim razie wziąć red-red 1+3/4 i zwiększyć liczbę demonów? Generalnie nie chciałbym rezygnować z tych wymienionych gatunków. Jeśli już to chyba z interruptusa bo stosunkowo ciemny jak demasoni.

Co sądzicie?

Samice interuptusa beda Ci sie zlewac z samicami membe deep 17 szt w akwa mam ja w 300l Na Twoj litraz bym spokojnie zostawil okolo 27szt.

Hongi wystarczy uklad 1x3 samice sa brzydkie.

Moze zrob taka obsade jak mam ja + pokusiłbym sie o 4 gatunek, oczywiscie demasoni kup w liczbie 20szt mlodych harem sam sie dobierze wielosamcowo.

docelowo np: hongi 1x3 msobo 1x5 demasoni 1/3x7/9 + np: socolofi albino 1x4. Ewentualnie Twoj pomys z obsada: membe deep 3x6/9 hongi 1x3 i demony1/3x7/9

Pozdrawiam.

Opublikowano

Hej, Tylko co ja później z nadwyżką demonów zrobię?:) A Ty nie masz na zbyciu czasem swoich młodych bo widzę, że z Warszawy jesteś. Sorki za OT.

Generalnie pomysł mi się podoba z albino, ale pewnie na początek wezmę 3 gatunki. Zawsze coś można dołożyć.

Opublikowano
Hej, Tylko co ja później z nadwyżką demonów zrobię?:) A Ty nie masz na zbyciu czasem swoich młodych bo widzę, że z Warszawy jesteś. Sorki za OT.

Generalnie pomysł mi się podoba z albino, ale pewnie na początek wezmę 3 gatunki. Zawsze coś można dołożyć.

Nie odlawiam przeżywalność mlodych slaba, a z glownego odlowienie ich to cod .Ja na poczatku mialem 15 szt samie sie zredukowaly 1 samca zdazylem oddac w discusie za podrostka wymieniaja 1;1 na kazda mbune, mozna oczywiscie tez zostawic chetnie przygarna.

Nie da rady inaczej zrobic stada jak nie z nadwyzki mlodych i musi byc proporcjonalnie duza co do ukladu i glownie chodzi tu o liczbe samic ale tez o najmocniejszego i najladniejszego samca= dobre geny

P.s zastanawiam sie nad zmiana obsady (na 1 gat.AULONOCARA FIRE FISH RED) ,wtedy bys mial problem z glowy.