Maksym Opublikowano 30 Grudnia 2012 #1 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Witam .Nastąpił u mnie w akwarium nie wiem z jakich przyczyn spadek ph. Woda której używam do podmian ma ph 8 a w akwarium 7.5 ,zaznaczam że w akwarium brak jakichkolwiek rzeczy które mogły wpłynąć na spadek ph tzn. Korzenie torf ,w akwarium mam skorupe kokosa ,serpentynit,piach budowlany.W filtrze keramzyt wata i kruszony marmur, parametry ph 7.5 gh 14 no2 0 no 3 50. Pomiar przeprowadzony testem firmy sera, wie może ktoś jaki może być pówód tego spadku ph?
dzidek1985 Opublikowano 30 Grudnia 2012 #2 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Ty masz NO3=50 a martwisz się spadkiem pH? Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
pablojogi Opublikowano 31 Grudnia 2012 #3 Opublikowano 31 Grudnia 2012 za wysokie NO3, może kokos sprawia że ph spadło, wyjmij i zobacz czy się nie zmieni, konieczna spora podmianka!
Cioofek Opublikowano 1 Stycznia 2013 #4 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Moim zdaniem masz za niskie KH i to powoduje spadek pH. 1. Zmierz ten parametr w akwarium i w wodzie do podmian. 2. Niskie KH w akwa może być spowodowane: - przerybieniem, - zbyt rzadkimi podmianami, - gdy są rzadko czyszczone filtry. Masz wysokie NO3 a to jest reszta kwasu azotowego która obniża KH i tym samym zmiejsza właściwości buforowe wody a to nieuchronnie prowadzi do wystąpienia spadków pH. ps/ oczyszczona skorupa kokosa nie powoduje spadku ph
Rekomendowane odpowiedzi