Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

akwarium 375l

wystrój piaskowce,wapień 1 anubias i 3 vallisnerie podłoże drobne kamyczki(otoczaki)

obsada:1 samiczka saulosi i 12 lub 13 kilkudniowych młodych.

Pytanie:czy mogę dokupić samca,samica gania młode a może samiec odwróci jej zainteresowanie,tylko czy nie będzie on agresywny wobec maluszków?

Opublikowano
samica gania młode a może samiec odwróci jej zainteresowanie,tylko czy nie będzie on agresywny wobec maluszków?

Samica będzie goniła i zjadala mlode, samczyk bedzie robil dokladnie to samo. Dopiero później jak będą większe to im odpuszczą.

Teraz z innej beczki, na pewno wiesz ze pyszczaki powinny zyc w grupach i haremach. Gdzie w stadzie powienien byc przynajmniej jeden samczyk i kilka samiczek Proszę zrób porządek z obsada Maluszkami tak się nie przejmuj powinny któreś przeżyć Taka natura

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dokładnie tak jak mówi Meszek młodymi się tak bardzo nie przejmuj jak będziesz miała zgraną obsadę to nie będziesz wiedziała co z młodymi zrobić. :D

A co do Twojego baniaka to sprawdź parametry wody (z tego co pamiętam z wcześniejszych posłów to cała obsada padła?), i jeżeli będą dobre to możesz myśleć nad nowymi lokatorami.

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Dzięki,parametry wody są w normie tamte mi padły bo doszłam do wniosku,że były chore i trochę za późno zareagowałam,a może odłowić matkę od dzieci?

Opublikowano

Tak mam akwarium 25l i jutro przeniosę samiczkę bo maluszków nie uda mi się połapać,nie dość,że taaakie wielkie to ciągle pochowane.Pozdrawiam i dzięki za rady

Opublikowano
Tak mam akwarium 25l i jutro przeniosę samiczkę bo maluszków nie uda mi się połapać
A masz tam odpowiednia filtrację itp. bo jeśli nie to długo ona tam nie pociągnie. Odławianie samicy to IMHO bezsens.
Opublikowano

Jednak pozostawiłam samicę w spokoju jest razem z młodymi i dokupiłam samczyka co będzie dalej to się okaże.Jeśli tak jest w naturze to niech tak będzie.Puki co są zainteresowani sobą ganiają jeden drugiego.

Opublikowano
Jednak pozostawiłam samicę w spokoju jest razem z młodymi i dokupiłam samczyka co będzie dalej to się okaże.Jeśli tak jest w naturze to niech tak będzie.Puki co są zainteresowani sobą ganiają jeden drugiego.
Myślę, że będzie lepiej jak dokupisz jeszcze 3-4 samiczki. Tych ryb nie trzyma się w parach, tylko w haremach.