Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli chodzi o rdzawe to nie wchodzą w drogę innym rybą jak i inne ryby im. Ostatnio miałem tarło rdzawych ale samic nie donosiła ikry, może przez to że było jej to pierwsze tarło.

Co do diety to może i masz rację, że można było by zwiększyć udział mięsnych dodatków. Tylko pytanie. Czy nie odbije się to mocno na saulosach , wszędzie piszą że powinny dostawać pokarm z przewagą dodatków roślinnych ?

Opublikowano

Trzy bo saulosi i afra idą do większego baniaka (138x60x55), a rdzawe zostaną w najbliższym czasie wydane, a w 200l będzie demasonarium.

Co nie zmienia faktu, że saulosi z afrą w 200l mogą spokojnie mieszkać !

Opublikowano

Ja planuję obsadę z Cobue mniej więcej w takim układzie:

Pseudotropeus Saulosi 2+5

cynotilapia afra Cobue 1+3

Myślę że pod względem pożywienia podobne, Cobue w przeciwieństwie do mięsożernej odmiany red top likoma jest bardziej "wszystkożera", jaki pokarm polecacie do takiej obsady?

Opublikowano

Podawaj te pokarmy które wypisałem w swoim jadłospisie masz w nim pokarmy roślinne osi spirulina i NF premium plant cichlid jak i pokarmy zwierzęce i wybarwiające OSI vivid color , OSI brine shrimp i granulat NF premium cichlid. Jedynie co tak jak podpowiada meszek zwiększ udział mięsnych pokarmów . U mnie na tych pokarmach rybki rosną jak na drożdżach , bardzo ładnie się wybarwiają no i nie brudzą wody. Karmiąc tymi pokarmami dostarczysz rybą wszystko co im potrzeba.

• Dziękuję 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

mam takie pytanie, obsada docelowa jaką chcę posiadać to:

pseudotropeus saulosi 2+5

cynotilapia afra cobue F1 1+3

pytanie:

ile nie wybarwionych młodych rybek proponujecie kupić żeby mieć pewność że będę miał odpowiednią ilość samców, i uniknę dużego odłowu i problemu z oddaniem rybek.

Opublikowano
mam takie pytanie, obsada docelowa jaką chcę posiadać to:

pseudotropeus saulosi 2+5

cynotilapia afra cobue F1 1+3

pytanie:

ile nie wybarwionych młodych rybek proponujecie kupić żeby mieć pewność że będę miał odpowiednią ilość samców, i uniknę dużego odłowu i problemu z oddaniem rybek.

A kto Ci kaze odlawiac, mlodych sie kupuje po 8 szt by miec te 3 samice, w przypadku saulosi kup 12. Ryby same utworza sobie uklad (bez odlawiania) taki jaki im bedzie pasowal.

Opublikowano
A kto Ci kaze odlawiac, mlodych sie kupuje po 8 szt by miec te 3 samice, w przypadku saulosi kup 12. Ryby same utworza sobie uklad (bez odlawiania) taki jaki im bedzie pasowal.
No jak ma się szczęście jak ja, to na bodajże 8 callainosów ma się jedną samicę a na 12 yello dwie :twisted: Tak czy siak musiałem odławiać a wolałem żywe niż trupki :mrgreen:
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dziś wielki dzień! :)

po 43 dniach od zalania w końcu doczekałem się 18 mieszkańców, także przedstawiam wam 12szt Pseudotropheus Saulosi, 6szt Cynotilapia Afra Cobue F1.

fm0jolxwwc41.jpg

cztz1rdrugkx.jpg

jlrfdjh6zuej.jpg

Rybki już po ok. 4 godzinach od wpuszczenia pływają po całym akwarium i przeglądają wszystkie kryjówki :)