Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akwarium 300 litrowe

Wymiary zbiornika: 120x50x50

Podłoże: JBL AQUABASIS oraz AQUARIUM SUBSTRATE 5L, 2-4mm Polar

Nawożenie: AZOO CARBON PLUS, JBL BIOTOPOL, JBL DENITROL

Filtr: FILTR JBL e1501 + JBL Top Clean Skimmer

Ogrzewanie: JBL PROTEMP 300W

Oświetlenie: 2 x 36W

Wyposażenie: Dolomit żółty

Obsada: Pyszczaki

Flora: jak na zdjęciach

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/acc8bb5d3db7f636.html

Parametry wody:

pH: 8.0

kH: 6

NO2: 0.0

NO3: 1

Fe: 0.1

Opublikowano

Witaj!

Po co niepotrzebnie tracić pieniądze na podłoże.Malawi to nie roślinniak to jest biotop skalny, wystarczy zwykły piach ikamienie. Nawożąc węglem oraz co2 zmiękczysz tylko wodę a w tym biotopie to niepożądane, poglądaj fotki w galerii, poczytaj FAQ da ci to jakieś pojęcie o tym biotopie.

Opublikowano
Witaj!

Po co niepotrzebnie tracić pieniądze na podłoże.Malawi to nie roślinniak to jest biotop skalny, wystarczy zwykły piach i kamienie.

Zgadza się, jednak przed zalaniem zbiornika myślałem o kilku odmianach roślinek (nie do końca miałem w planach Malawi, po zalaniu wodą już było za późno na "pozbycie" się ziemi, dlatego to podłoże zostało;)

Wiem, że Malawi to skały i piasek, jednak pomimo wszystko planowałem kilka roślinek - jak na zdjęciach

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/acc8bb5d3db7f636.html

Opublikowano
a tak nie katuj tych ryb tym dwutlenkiem... ph masz pewnie <7

AZOO CARBON PLUS to węgiel w płynie - nie wpływa na pH, jest odżywką dla roślin - używam naprawdę rzadko - raz na tydzień wlewam około 5 ml (bardzo małą nakrętkę), aby te kilka roślinek miało jakiś nawóz, parametry wody są sprawdzane systematycznie, pH wynosi 8.0 (7.8-8.0)

;)

--

Jeśli nie zaprzestaniesz nawozić dwutlenkiem węgla możesz się się nieprzyjemnie rozczarować. Układ kamieni nawet ładnie ci wyszedł. ;)

To nie instalacja CO2, to tylko węgiel w płynie, który nie zmienia parametrów wody (nie wpływa na zmiany pH)

--

Układ kamieni nawet ładnie ci wyszedł. ;)

Dziękuję :P

Zastanawiam się jeszcze nad jakimiś 2-3 większymi kamieniami..

(wystarczy podjechać kilka kilometrów do kopalni dolomitów i można wybierać do woli - za darmo ;) , tylko ciężko "wygrzebać" większe okazy..

Opublikowano

Takie małe dawki carbo na twój litraż i tak nic nie dają , nie ma to sensu. Wystarczy jak będziesz nawoził nawozami makro i mikro gotowymi (ale to wychodzi drogo) lub solami , które samemu się rozrabia i zapodaje według kalkulatora.

http://www.ploaqua.pl/viewtopic.php?t=10

Maz tu link z mojego Płockiego forum napisany przez Darma11 który naprawdę wie co mówi (pisze)